Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca boos over gebrek aan perspectief

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De persconferentie van premier Rutte over de coronamaatregelen heeft tot boosheid geleid bij branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dat heeft algemeen directeur Dirk Beljaarts tegen het ANP gezegd. Ondernemers misten in de beslissingen een perspectief op verbetering. "Er werd helemaal niet gesproken over de economie of de horeca, het blijft een medisch verhaal. Het enige wat is gebeurd is dat een klein stipje op de horizon wat verder weg is geschoven."

De horeca snakt volgens KHN naar verlichting van de maatregelen. Die hakken er hard in omdat cafés helemaal gesloten moeten blijven terwijl restaurants alleen open mogen zijn voor afhaal en bezorging. "10 procent van de horeca-ondernemers zegt nu al geen buffer meer te hebben", vertelt Beljaarts. "Ik durf te zeggen dat dat deel van alle bedrijven omvalt. Als de NOW-regeling niet wordt verbeterd, zou zelfs een kwart tot een derde van alle horecazaken kunnen verdwijnen", voorspelt hij. Doordat er veel flexwerkers in de horeca werken, zijn de werkgeverspremies relatief hoog en biedt de NOW-regeling, waarmee de overheid een deel van de loonkosten voor zijn rekening neemt, minder soelaas dan bij andere bedrijfstakken.

Als horecabedrijven weer open mogen in de 1,5 metereconomie zal dat voor veel bedrijven bovendien weinig soelaas bieden. "De omzet komt dan op een derde uit van wat je normaal kunt halen." Bij veel horecabedrijven is het bij normale omstandigheden al geen vetpot, benadrukt hij. "De marges zijn klein en het is stoeien om te overleven."

Nieuw steunpakket

Beljaarts begrijpt goed dat de volksgezondheid voor alles gaat, maar denkt dat de economische gevolgen nu ondergeschikt worden gemaakt. Terwijl volgens hem aandacht voor allebei mogelijk is. "Er werd gezegd: 'de Staat heeft diepe zakken, die mogen leeg en we laten u niet vallen', maar daar merken we weinig van." Hij wil dan ook dat er een nieuw steunpakket komt. "We zouden de garantie moeten krijgen dat we niet failliet gaan, maar de hoop daarop wordt steeds minder."

Als er niet snel meer duidelijkheid komt over meer steun, verwacht Beljaarts dat ondernemers zelf de stekker uit hun bedrijf trekken. "Er werken 340.000 mensen in de horeca. Als daarvan een kwart of een derde op straat komt te staan kun je zelf narekenen wat dat de overheid kost."

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.