Normal_rss_entry-235060

Heineken-topman Jean-François van Boxmeer kondigt zijn vertrek aan. Hij stond de afgelopen vijftien jaar aan het hoofd van de biergigant. Van Boxmeer draagt per 1 juni het stokje over aan Dolf van den Brink, die nu nog de activiteiten van de brouwer in Azië leidt.

Van Boxmeer werkte sinds 1984 bij Heineken, waar hij begon als trainee. In 2001 trad hij toe tot het bestuur van de bierbrouwer. Vier jaar later werd de Belg benoemd tot bestuursvoorzitter van het bedrijf.

Heineken is in de jaren onder Van Boxmeer in omvang meer dan verdubbeld als wordt gekeken naar de omzet. Naast het opvoeren van de eigen verkopen, kwam dat ook door overnames met een totale waarde van 30 miljard euro. Zo zette het concern in 2012 een grote stap op de belangrijke Aziatische markt met de inlijving van Asia Pacific Breweries, het bedrijf achter het populaire Tiger-bier.

Opvolger

Charlene de Carvalho-Heineken, de dochter van wijlen Freddy Heineken, noemt de prestaties van Van Boxmeer "indrukwekkend". Volgens de Heineken-telg, tevens directeur van het holdingbedrijf van Heineken, waakte hij naast groei ook over de identiteit van Heineken als "trotse, onafhankelijke en verantwoordelijke brouwer".

De opvolger voor Van Boxmeer vond Heineken binnen de eigen gelederen. Van den Brink begon 22 jaar geleden bij de Amsterdamse brouwer. In die jaren deed hij volgens president-commissaris Jean-Marc Huët veel internationale ervaring op, die hem van pas moet komen bij de verdere groei van Heineken. Hij wordt op de algemene aandeelhoudersvergadering van 23 april voorgedragen als bestuurslid, om anderhalve maand later de taken van bestuursvoorzitter over te nemen.

Door: ANP