Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Studentensteden: intro is geen ontgroening

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In Leiden, Groningen en Utrecht begint vandaag de introductie voor aankomende studenten. In andere universiteitssteden zullen dergelijke activiteiten snel volgen. Het gaat niet om ontgroening, benadrukken ze in de studentensteden.

In Leiden verwelkomen ze de nieuwelingen tijdens de Enige Leidse Commissie Introductie Dagen, De EL CID-week. Het is volgens de organisatoren een algemene introductie voor alle nieuwe studenten van Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden. "De EL CID heeft niets te maken met ontgroening, het is slechts een eerste kennismaking met de stad, de studie en het studentenleven", zeggen ze op de eigen site.

De deelnemers worden begeleid door ouderejaars die optreden als 'mentoren'. "Deze mentoren krijgen voor de EL CID-week een training, zodat ze op en top zijn voorbereid om hun groepje met eerstejaars studenten op een veilige manier door de week te loodsen", zo wordt beloofd.

KEI-week

In Groningen begint de vergelijkbare KEI-week en ook daar wordt belangstellenden op het hart gedrukt dat die niks te maken heeft met ontgroening: "Je moet de KEI-week zien als iets wat heel erg leuk is om te doen en het is absoluut geen ontgroening. Eerder een week vol informatie, activiteiten en feesten", aldus de organisatie tegen de nieuwkomers.

In Utrecht beginnen ze met de Utrechtse Introductie Tijd, de UIT. "De UIT is géén ontgroening, het is puur een kennismaking met de stad!", klinkt het ook hier.

Alcoholbeleid

De nadruk op het feit dat het niet om ontgroenen gaat is verklaarbaar: ontgroeningen zijn ook in het recente verleden nogal eens lelijk uit de hand gelopen. Studentenverenigingen sloegen eerder dit jaar de handen ineen voor een goed verenigingsleven in de toekomst. Ze ondertekenden een document vol richtlijnen. Zo moet iedere studentenvereniging een alcoholbeleid hebben. De zogenoemde 'verenigingstappers', de studenten die schenken, moeten een certificaat halen dat hoort bij de Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA).

Ook voorzien de richtlijnen in afspraken over 'nuchterheidsdiensten' tijdens evenementen. Verder moet elke vereniging streven naar verantwoorde alcoholconsumptie door onder meer bewustwording, het aantrekkelijk maken van non-alcoholische dranken en het tegenhouden van acties die al te uitbundig alcoholgebruik zouden kunnen bevorderen.

De studentenverenigingen moeten ook fysiek en geestelijk geweld tegen zien te houden, net als discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele geaardheid "of op welke grond dan ook". Seksueel grensoverschrijdende opmerkingen en handelingen mogen evenmin.

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.