Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ARTIS-Micropia en Oedipus brouwen wild microbenbier

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Microbenmuseum ARTIS-Micropia en de Amsterdamse bierbrouwer Oedipus hebben een wild microbenbier gebrouwen: Wild Microbe Ale. Het bier is gemaakt met gist gevangen bij het Insectarium in ARTIS. Inmiddels is het bier verkrijgbaar in Micropia, op de ARTIS-Zoomeravonden en bij bierspeciaalzaken en cafés in buurt van Micropia. Dit meldt Artis.
Tijdens een safari door het ARTIS-Park nam de microbioloog van Micropia monsters op verschillende plekken, waaronder het olifantenverblijf, het Vlinderpaviljoen en de eetbare tuin. De gevangen Pichea-gist werd vervolgens opgekweekt in het laboratorium van Micropia en na enkele weken meegegeven aan de bierbrouwer. Oedipus heeft er Wild Microbe Ale mee gebrouwen, een speciaal bier met de aroma’s van perzik en abrikoos en een friszure twist. 
 

Zonder microben geen bier

 
Microben zie je niet, maar ze zijn overal: op je, in je en om je heen. Zonder microben kunnen we niet leven. Ze maken zuurstof, houden ons gezond en maken veel van ons voedsel. Denk aan kaas, wijn, koffie en bier. De belangrijkste microbe in bier is gist. Gist produceert de alcohol in het bier, maar geeft een bier ook zijn specifieke smaak. De Wild Microbe Ale heeft zijn perzik-abrikoosachtige afdronk te danken aan de Pichea-gist die is gevangen bij de fruitbomen naast het ARTIS-Insectarium. Een andere microbe die een onmiskenbare rol speelt bij de smaak van dit bier is de melkzuurbacterie Lactobacillus brevis. Deze zorgt voor een klein zuurtje. 
 

Alcoholhoudende bierpap

 
Bij toeval werd 13.000 jaar geleden het eerste ‘bier’ gebrouwen. Microben kwamen onbedoeld in een broodpap terecht en zorgden voor vergisting. De Egyptenaren waren drieduizend jaar geleden de eersten die bewust een alcoholhoudend bierpapje brouwden door het toevoegen van gist. Sindsdien is het brouwproces steeds verder verfijnd en nu worden specifieke giststammen gekweekt waarvan exact helder is hoe ze werken en welke smaken ze produceren. Maar voor de Wild Microbe Ale is er juist teruggegaan naar de oeroude methode van het brouwen met een wilde gist.
 

Het onzichtbare proeven

 
ARTIS-Micropia, het eerste en enige microbenmuseum ter wereld, maakt het onzichtbare zichtbaar, met als doel haar bezoekers te laten zien hoe belangrijk micro-organismen zijn in ons leven. Wild Microbe Ale is een aansprekend voorbeeld van microben in de praktijk. Bierliefhebbers die meer willen weten over het onzichtbare leven in bier, kunnen met het actielabel aan het flesje Wild Microbe Ale gratis een vriend meenemen naar Micropia bij het kopen van een toegangskaartje.
 
Door: Nationale Recreatiegids
03 september '25 ( 8:37)

Onduidelijkheid rond kaartafhandeling Mamma Mia! The Party

Het is onduidelijk of mensen die een kaartje hadden gekocht voor de gestaakte productie Mamma Mia! The Party in Rotterdam hun geld terugkrijgen. Dat blijkt uit gesprekken van het ANP met producent Punch en ticketshop Eventim. Beide partijen geven aan nog weinig concreets te weten over het lot van de kaarthouders.

28 augustus '25 ( 9:55)

Aantal downloads 112app schiet omhoog na dood Lisa

De 112-app is sinds vorige week 85.000 keer gedownload, meldt de politie. Dat is volgens een woordvoerder flink meer dan gemiddeld. De politie verklaart de toename door de aandacht voor de app in de media en op sociale media, na de dood van de 17-jarige Lisa vorige week in Duivendrecht.

26 augustus '25 ( 8:27)

'Ingezameld geld 'Wij eisen de nacht op' zal zorgvuldig worden besteed'

De initiatiefneemster van de crowdfunding 'Wij eisen de nacht op' wil het geld dat ze inzamelt zo goed mogelijk besteden. Nu de boodschap op veel digitale schermen sinds zondag in het land is te zien, kijkt Danique de Jong naar wat er nog meer mogelijk is voor de veiligheid van jonge vrouwen op straat. De teller van de actie staat maandag halverwege de middag op bijna 430.000 euro, afkomstig van meer dan 15.000 donaties.

14 augustus '25 (15:13)

Onderzoek naar misleidende duurzaamheidsclaims koffie en cacao

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet binnen de levensmiddelensector het grootste aantal mogelijk misleidende claims in de koffie- en cacaoketen. De toezichthouder vindt dit aanleiding voor extra onderzoek.

14 augustus '25 (15:13)

Bierbrouwer Carlsberg mist vertrouwen bij consument

Bierbrouwer Carlsberg voelt dat consumenten minder snel geld uitgeven aan bier en andere dranken. Na jaren van stevige prijsstijgingen in de supermarkt en de kroeg dragen internationale handelsspanningen nu bij aan onzekerheid onder consumenten, zei topman Jacob Aarup-Andersen.

11 augustus '25 (11:37)

Cafés en snackbars binnen handbereik in bijna elke regio

Voor wie op zoek is naar een gezellig café of snackbar, is de afstand in Nederland doorgaans klein. In 2024 was de gemiddelde afstand tot een café slechts 1,5 kilometer. In steden als Amsterdam en Den Haag kunnen inwoners zelfs kiezen uit tien cafés binnen een kilometer. Rotterdam volgt met meer dan zeven cafés in dezelfde straal. Dit meldt CBS.

06 augustus '25 (13:56)

HHB-jurylid Robèrt van Beckhoven sluit deal over terugbetaling na mislukte crowdfunding

Robèrt van Beckhoven heeft een akkoord bereikt met het grootste deel van de mensen die nog geld van hem krijgen. De geldschieters investeerden in 2019 met hem in een nieuw horecabedrijf, maar zagen een deel van hun investering in rook opgaan toen dat bedrijf al snel werd opgeheven en zij hun geld niet meer terugkregen. Een woordvoerder van Van Beckhoven maakte het akkoord woensdag bekend.

26 februari '25 (14:31)

Horeca klaar voor carnaval, alleen wel personeelstekort in de Brabantse dorpen

De horeca heeft het in dorpen en buitengebieden tijdens carnaval moeilijk. Er is namelijk weinig personeel te vinden. Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat als het om personeelstekorten gaat de ergste druk wel van de ketel is. Horeca in Brabant laten een ander verhaal horen. Horecabazen in de grote steden krijgen hun planning wel rond, maar in de dorpen is het een ander verhaal. Dat meldt Omroep Brabant.

21 januari '25 (11:56)

Strandpaviljoen Baggelhuizerplas staat voor 795.000 euro te koop

Het nieuwe horecapaviljoen aan de Baggelhuizerplas in Assen staat te koop. Aannemersbedrijf Evertsen Bouw uit Zwolle zette het strandpaviljoen begin 2024 neer aan de Baggelhuizerplas. Nu willen ze alweer van het pand af voor een bedrag van 795.000 euro. Dat meldt RTV Drenthe.

11 december '24 (11:34)

Jaar cel en tbs geëist door OM voor gijzeling in café Ede

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van twaalf maanden en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 28-jarige Corné H. die op 30 maart in een café in Ede vier mensen urenlang gegijzeld heeft. De man was bewapend met messen en dreigde de straat op te blazen. Naast de celstraf vroeg de officier om H. een locatieverbod op te leggen en eiste ze een maatregel waarmee H. onder toezicht blijft staan na afloop van zijn gevangenisstraf en behandeling.