De Carrefour in Villiers-en-Bière (Frankrijk), met 24.000 vierkante meter de grootste supermarkt van Europa. In Nederland is het fenomeen hypermarché nooit echt aangeslagen.

Er komt definitief geen hypermarkt bij Steenwijk. Vorige jaar keurde de Raad van State de plannen – onder bepaalde voorwaarden - nog goed, maar de projectontwikkelaar laat nu weten niet aan de eisen te kunnen voldoen. In plaats daarvan wordt er nu ingezet op een Family Fun Zone op het bedrijventerrein Eeserwold langs de A32. Dit melden de Stentor en Distrifood.

In het voorjaar van 2018 leek het er nog op dat de hypermarkt er zou komen; de Raad van State keurde toen nog de plannen goed voor de bouw van een 12.000 vierkante meter grote hypermarché naar Frans model, mits 51 procent van het totale verkoopvloeroppervlak zou bestaan uit het reguliere assortiment van een supermarkt. Daar lijkt nu niet aan te kunnen worden voldaan: ,,Het blijkt niet mogelijk om een aantrekkelijk en eigentijds shoppingcentrum inclusief Hypermarkt op Eeserwold te realiseren binnen de laatste uitspraken van de Raad van State”, zo stelt Paul Evers van projectontwikkelaar Focus Real Estate tegenover de Stentor
 
Door veel winkeliers van Steenwijk wordt opgelucht gereageerd: die zagen de komst van een groot winkelcentrum met hypermarkt aan de rand van de stad niet zitten, omdat dit een ontwrichtend effect zou hebben op de middenstand in de binnenstad. Nu liggen er plannen van de projectontwikkelaar om een Family Fun Zone aan te leggen op het Eeserwold-terrein. Deze zou onder meer moeten bestaan uit verschillende soorten horeca, waaronder een hotel en restaurants, zo laat Evers weten.
 

Twijfel

 
Bij Koninklijke Horeca Nederland zijn er echter twijfels of de Family Fun Zone in die vorm er wel komt. Hellen Massen, regiomanager Overijssel & Noordoostpolder voor de KHN, stelt dat er vooral dagtoerisme is in en rondom Steenwijk, en dat is voor een hotel niet het aantrekkelijkste startpunt om een vestiging te openen. Ze ziet meer heil in leisure: “Daarmee kun je toeristen wellicht wel naar de gemeente trekken en langer vasthouden” – iets wat met name in de wintermaanden welkom zou zijn volgens Massen: dan is er volgens haar maar weinig te doen in Steenwijk.
 

Grootste supermarkt van Nederland

 
Als alle plannen waren doorgegaan zou Steenwijk in één klap de grootste supermarkt van Nederland hebben gehad, die twee keer zo groot zou zijn geweest als de huidige nummer 1; de Jumbo Foodmarkt aan de Rat Verleghstraat 4 in Breda, die 6.000 vierkante meter verkoopoppervlak telt. Het fenomeen hypermarkt is in Nederland nooit echt aangeslagen volgens Distrifood. Voor de echte hypermarché-ervaring blijft Frankrijk het epicentrum. Ten zuidoosten van Parijs, in Villiers-en-Bière, zit de grootste hypermarkt van Europa: een Carrefour van 24.000 vierkante meter.
 
Door: Nationale Horecagids