Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tussen cola en Bacardi: Nederlanders drinken verantwoorder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederlanders drinken steeds verantwoorder. We winnen van onszelf ten opzichte van een paar jaar geleden én van andere landen. De Wereldgezondheidsorganisatie deed daar een tijd geleden onderzoek naar. De gemiddelde alcoholconsumptie was in 2010 nog 10,4 liter per persoon per jaar. In 2016 was dat nog 8,7 liter. Wat we dan graag drinken? We zetten het voor je op een rij. 

Bier is het populairst

Wat drinken Nederlanders dan zoal? Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat bier verreweg het populairst is. In 2016 dronken we daarvan – in pure liters alcohol – gemiddeld 3,4 liter per persoon. Wijn komt op een trotse tweede plaats met 2,5 liter, gevolgd door gedistilleerde dranken zoals whisky, wodka en rum met 1,1 liter. Onder mannen is bier het meest geliefd, terwijl vrouwen vaker een wijntje drinken.

Populaire non-alcoholische dranken

Als het gaat om drankjes zonder alcohol, is de verrassende eerste plaats weggelegd voor water. Dat is natuurlijk ook de beste dorstlesser. Naast water blijken we gek op drankjes die niet alleen lekker smaken, maar ook een oppepper geven. Het liefst cola. Wereldwijd is dit de populairste frisdrank. De bronzen medaille gaat naar een andere geliefde oppepper: koffie!

Mixdrankjes

Ook mixdrankjes zijn favoriet in Nederland. Zo kwam Panel Wizard er in een onderzoek achter dat één op de drie Nederlanders altijd sterke drank in huis heeft om een mixdrankje te maken. Waar we dan het liefst mee mixen? Rum is met 17,5% veruit het populairst, op afstand gevolgd door wodka (8,3%) en whisky (4,3%).

Een heel favoriet mixdrankje is de Bacardi cola. Wereldwijd wordt dit drankje zo’n 6 miljoen keer per dag besteld. Dat zijn er wel zeventig per seconde. Ook in Nederland is de populariteit van de baco mateloos: 52,6% geeft aan deze mix weleens te drinken. Eigenlijk is dat niet zo gek: de meest geliefde frisdrank en de meest geliefde sterke drank vormen dus samen het populairste mixdrankje.

Bacardi & cola: gouden mix

Waar je voorkeur ook naar uitgaat op vloeibaar gebied, bij DrankDozijn vind je meer dan 4000 dranken direct op voorraad. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere rum van Bacardi. En wil je het liever wat verantwoorder houden zoals de rest van Nederland? Dan voeg je daar gewoon wat meer cola aan toe.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.