21 maart 2012 om 12:16
2 minuten lezen

Meer daghoreca en restaurants buiten centrum Utrecht

UTRECHT – De gemeente Utrecht zet de komende jaren in op meer daghoreca en restaurants en wil overlastgevende horeca beperken. De horeca kan zich, meer dan voorheen, buiten het centrum ontwikkelen, dus aan de randen vande binnenstad, de toegangswegen naar de binnenstad en in de wijken. In de wijken gaat het vooral om daghoreca en restaurants, omdat daar behoefte aan is.

Het herziene Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2012 (OHU) volgt de landelijke trend naar meer restaurants en daghoreca en minder cafe’s en discotheken. “Hiermee wil de gemeente enerzijds het horeca-aanbod laten groeien en anderzijds overlast voor omwondenden beperken”, aldus wethouder Mirjam de Rijk van Economische Zaken over dit voorstel van het college. De gemeenteraad moet nog over dit horecakader beslissen.

Selectieve groei
De herziening borduurt voort op het in 2007 ingezette beleid van ‘selectieve groei’, waarvan het college heeft geconcludeerd dat dit op veel punten het gewenste effect heeft. Zo is er meer horeca buiten het centrum gekomen en neemt het aantal aansprekende concepten in de stad toe.

Desondanks blijft het horeca-aanbod in Utrecht achter bij andere grote steden in Nederland, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Dat zetonder andere de binnenstad onder druk, zeker op de langere termijn, omdat stad en regio Utrecht blijven groeien.

Sturen op gewenste horeca
Horeca die weinig overlast veroorzaakt krijgt meer ruimte. Gebleken is dat juist in de wijken behoefte is aan daghoreca en restaurants. Deze komen er vaak niet, doordat omwonenden bezorgd zijn dat deze zich ontwikkelen tot overlastgevende horeca zoals dansgelegenheden.

Andere steden gebruiken sluitingstijden voor restaurants als middel om te sturen op overlast. Het college stelt voor hetzelfde te doen en gaat in gesprek met betrokken partijen en bewoners over het instellen van sluitingstijden voor restaurants in Utrechtse wijken.

De gemeente scherpt hetbeleid aan voor horecabranches die overlast veroorzaken. Nieuwe horeca die veel overlast veroorzaakt, zoals dansgelegenheden met onbeperkte openingstijden, krijgen nauwelijks nog ruimte in de binnenstad. Deze zullen zich vooral nog kunnen vestigen in de uitgaansgebieden die zich de komende jaren ontwikkelen zoals het Stationsgebied en in Leidsche Rijn Centrum.

Ruimte voor ondernemerschap
Het herziene Ontwikkelkader biedt ruimte voor ondernemerschap door terrasregelgeving te vereenvoudigen, het gebruik van verdiepingen beter mogelijk te maken, specifiek beleid te maken voor combinaties met detailhandel, en bij hotels en musea horecamogelijkheden te verruimen.

© Nationale Horecagids

Relevante artikelen

Alles van cafe
    • Cafe

    Wat is het verschil tussen een normale parasol en horeca parasol?

    4 november 2025 om 11:50
    • Cafe

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland