Oogstfeest in Garmerwolde waardige afsluiter Week van de Smaak
GRONINGEN – In het weekend van 8 en 9 oktober wordt op en rond het biologisch graanbedrijf Het Geweide Hof in Garmerwolde het oogstfeest gevierd. Niet alleen liefhebbers van biologische streekproducten komen aan hun trekken bij dit evenement. Er wordt ook volop aandacht besteed aan de jeugd.
Het oogstfeest wordt mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen de biologische bezorgwinkel de Ekonoom en het biologisch graanbedrijf Het Geweide Hof in Garmerwolde. Aanleiding voor dit evenement is voornamelijk de viering van het tienjarig jubileum van de Ekonoom.
In de provincie Groningen worden jaarlijks meerdere oogstfeesten gehouden. Het oogstfeest van het Oost-Groningse Onstwedde bijvoorbeeld is inmiddels een begrip, maar het is dit jaar voor het eerst dat er een oogstfeest in Garmerwolde wordt gehouden. Als het een succes blijkt te zijn wil eigenaar Peter van Kampen van de Ekonoom wel nadenken over een jaarlijks terugkerend festival.
Wel moet er rekening worden gehouden met het feit dat het feest dit jaar uitstekend past binnen het programma om Groningen als ´smaakhoofdstad´ van Nederland te profileren en mogelijk meeprofiteert van de landelijke aandacht die deze eretitel met zich meebrengt.
Toch is Van Kampen ervan overtuigd dat het evenement ook zonder de landelijke aandacht kan rekenen op genoeg belangstelling. Door de jaren heen is het bedrijf erin geslaagd een flink klantenbestand op te bouwen en dit blijft in omvang toenemen. Geïnteresseerden in lokale streekproducten weten dit evenement wel te vinden.
Bezoekers van het oogstfeest kunnen op dit evenement kennis maken met een groot aantal groente- en fruittelers uit de provincie, zuivelproducenten en biologische slagerijen. De producenten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Groningen en Drenthe en een groot gedeelte is leverancier van de Ekonoom zelf. Ook zullen er producten worden gepresenteerd van het graanbedrijf dat zijn terrein ter beschikking stelt.
Er worden allerlei hapjes bereid van biologische streekproducten om de bezoeker te overtuigen van de smakelijkheid ervan. Alies Dolfing, een van de organisatoren van het oogstfeest en medewerker van de Ekonoom, weet bovendien te melden dat er een keur aan festiviteiten worden georganiseerd voor het vermaak van de jeugdige bezoekers. De oogst is binnen, laat nu het feest maar beginnen.
Door Martijn van Noppen
© Nationale Horecagids