Rosewijnen van het Jaar 2011: vertrouwde kwaliteit wint
Het eerste dat opvalt aan de onlangs verkozen roséwijnen van het Jaar 2011 zijn de vele vertrouwde namen. Van de 16 winnaars stonden er 9 vorig jaar ook in de finale.
Overall Winnaar was de sublieme Domaine Tempier, Bandol, Frankrijk 2010, geïmporteerd door Sauter Wijnen, Maastricht/Bussum. Alle winnende en finalewijnen – in totaal ruim 100 rosés – werden zondag 5 juni jl. gepresenteerd tijdens het druk bezochte Nederlands Wine & Food Festival, in het NH Barbizon Palace te Amsterdam.
Geografische spreiding
Ook de geografische spreiding van de ingezonden wijnen was groot. Hoewel Frankrijk, en dan met name de Provence, de hoofdrol speelt op roségebied, komen er ieder jaar wel enkele nieuwe en/of niet voor de hand liggende ‘rosélanden’ voor.
Zo proefde de professionele jury van de Verkiezing van de Roséwijnen van het Jaar, onderdeel van het Proefschrift Wijnconcours, deze editie rosés uit bijvoorbeeld Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Turkije, Griekenland en Hongarije.
Nauwelijks ’technische’ wijnen
Vers, fris en puur – dat waren de sleutelwoorden voor de inzending van dit jaar, zo verklaarde Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en voorzitter van de professionele jury die voor het merendeel bestond uit jonge sommeliers.
Al zijn er in de hogere prijscategorieë altijd fraaie exemplaren te vinden die zich – ook in de winter – goed laten combineren met een smakelijk gerecht, toch is het merendeel van de rosés gericht op consumptie in het voorjaar of de zomer: jonge, fruitige, verfrissende wijnen voor op het terras, aan het strand, als aperitief, of bij een elegante zomersalade. Stuk voor stuk wijnen die de slag met bijvoorbeeld Prosecco en Cava meer dan goed aankunnen.
‘Technische’ wijnen, die in geur en smaak kunstmatig aandoen, kwam de jury nauwelijks tegen. Dat is wel eens anders geweest. Ook de tijd voor commerciële of trendy experimenten – qua verpakking of anderszins – lijken voorbij. Rosé wordt weer algemeen gezien als een serieuze wijn en niet als een hip drankje dat in strandtenten of op dance-festivals moet kunnen concurreren met andere hippe drankjes.
Meer dan 500 inzendingen
Er was voor wijnliefhebbers dan ook veel te genieten onder de bijna 500 ingezonden rosés (de grootste inzending tot nu toe). Veel eerlijke, evenwichtige en naturelle wijnen zonder opsmuk, zonder gemaakte ‘smaakjes’, veelal met een herkenbaar karakter van de druivensoort en – in de hogere prijsregionen – met duidelijke terroirinvloeden, een goede houtinbreng en een prima gastronomisch potentieel.
Goed om te constateren is ten slotte dat het aandeel roséwijnen gemaakt van biologisch geteelde druiven nog steeds toeneemt, ook op de schappen van de supermarkt.
Bekijk hier een overzicht van de winnende wijnen.