11 oktober 2011 om 14:02
2 minuten lezen

Onderzoek naar houding van jongeren ten opzichte van vleesconsumptie en duurzaamheidsaspecten van eten

DEN HAAG – Driekwart van de jongeren vindt het goed als het broodje ham in de kantine wordt vervangen door een meer duurzame variant. Acht van de Tien jongeren zegt invloed te hebben op wat ze thuis eten.

Liefst zouden ze zien dat ook hun ouders beter letten op dierenwelzijn en milieu bij het boodschappen doen. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek ‘Jongeren over vlees versus vega’ dat in opdracht van het Voedingscentrum is verricht onder ruim 500 jongeren van twaalf tot achttien jaar.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 73% van de jongeren het belangrijk vindt dat het vlees dat ze eten komt van dieren die goed behandeld zijn. Nog eens 23% is het met die stelling een beetje eens.

Verder vindt 43% van de jongeren dat het belangrijk is dat bij de productie van eten rekening is gehouden met het milieu, en 46% is het daarmee ‘een beetje eens’. Ruim de helft van de ondervraagden (54%) wil graag tips krijgen hoe ze door kleine veranderingen in hun dagelijkse eetgewoonten het milieu en dierenwelzijn kunnen verbeteren.

De jongeren geven ook aan welke informatie en tips ze zouden willen hebben:‘Hoe worden dieren geslacht, met of zonder pijn?’,‘Merkt een kip wel of hij binnen of buiten rondloopt?’, ‘Hoe krijg je toch eiwitten binnen als je geen vlees eet?’ en ‘Wat heeft het voor nut als ik minder vlees zou gaan eten?’.

Omgeving ook van belang
Met de stelling ‘Ik zou graag willen dat er meer duurzame producten in de schoolkantine worden verkocht zoals een broodje ei in plaats van vlees’ is 38% van de jongeren het helemaal eens, en 36% ‘een beetje eens’. Slechts 26% is het totaal of gedeeltelijk oneens met deze stelling.

Verder is een ruime meerderheid (79%) van de jongeren het totaal of gedeeltelijk eens met de stelling ‘Ik vind het belangrijk dat mijn ouders bij het kiezen van eten rekening houden met dierenwelzijn en milieu’.

Vleeseter of vegetariër
De meeste jongeren eten wel eens vlees, maar niet elke dag. Iets meer dan een kwart eet elke dag vlees. 11 procent noemt zich een echte vegetariër. Bijna de helft van alle jongeren geeft aan dat voor hen de belangrijkste reden om minder vlees te eten is omdat ze het zielig vinden voor de dieren. 21 procent vindt het beter voor het milieu om minder of geen vlees te eten en nog eens 21 procent ziet geen enkele reden om minder vlees te eten.

Bewuste keuze maken
Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat jongeren weten hoe eten geproduceerd wordt, waar het vandaan komt en hoe gezond het is. Met kennis over herkomst van eten en een gezond eetpatroon kunnen de jongeren een weloverwogen keuze maken.

© Nationale Horecagids

Relevante artikelen

Alles van catering
    • Catering

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43
    • Catering

    Horeca groothandel: de beste leveranciers voor jouw horecabedrijf

    9 oktober 2025 om 14:26

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland