23 april 2012 om 16:24
< 1 min lezen

Frisdrank verhoogt nu ook kans op een beroerte

CLEVELAND – Mensen die regelmatig frisdranken nuttigen lopen een groter risico op een beroerte; koffiedrinken verlaagt dat risico, zo meldt Health.india.com.

De studie van het Cleveland Clinic’s Wellness Institute is de eerste die het risicoverhogende effect van een dagelijkse portie gesuikerde frisdrank op een beroerte aantoont. Uit dezelfde studie blijkt dat koffie, met of zonder cafeïne, dat effect tegengaat.

Eerder onderzoek had het consumeren van frisdrank al geassocieerd met gewichtstoename, diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, jicht en ischemische hartklachten (waarbij de bloedtoevoer door verstoppingen in de kransslagaders, de slagaders die het hart van bloed voorzien, wordt geremd).

“Wat ons zo langzamerhand duidelijk begint te worden is dat het regelmatig innemen van deze dranken een kettingreactie in het lichaam teweeg brengt dat kanleiden tot vele ziekten, waaronder een beroerte”, zegt een woordvoerdervan de universiteit.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.

© Nationale Horecagids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van cafe
    • Cafe

    Wat is het verschil tussen een normale parasol en horeca parasol?

    4 november 2025 om 11:50
    • Cafe

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland