16 januari 2012 om 13:12
< 1 min lezen

Kennis van product bier onder de maat in het cafe

GRONINGEN – Bier is de meest gedronken alcoholhoudende drank in Nederland, niet alleen thuis maar ook in de horeca. Bierconsumentenvereniging PINT constateert dat de café-eigenaar en zijn personeel maar beperkte kennis hebben van deze volksdrank. Daarom pleit PINT voor een verplichte bieropleiding in de cafébranche.

Het is ook niet zo verwonderlijk dat de kennis van het product bier maar beperkt is. Er is nauwelijks opleiding vereist voor een café-eigenaar. Alleen de cursus Sociale Hygiëne is verplicht. Verder zijn er wel horecaopleidingen, maar deze zijn vrijwillig en daarbij komt het product bier slechts beperkt aan de orde. Uit onderzoek is gebleken dat slechts drie op de tien café-eigenaren een specifieke horecaopleiding heeft gevolgd. Zij zijn in de meeste gevallen laag geschoold en in de praktijk gevormd.

Jeroen Carol-Visser, voorzitter van PINT: “Laat ik vooropstellen dat er hele goede café-eigenaars zijn met uitstekend personeel. Maar over het algemeen laat de kennis van het product bier in de horeca te wensen over. Sommige horecamedewerkers weten niet eens de grondstoffen van bier te benoemen.”

“Zo bestelde ik laatst in een café een Dubbel van een bekend trappistenmerk en kreeg als antwoord de vraag of ik er twee wilde. En wie kent niet het voorbeeld van het schijfje citroen dat ongevraagd in je witbier wordt gestopt. Keer op keer moet je het bier terugsturen en uitleggen dat je dit niet besteld hebt en dat citroen niet in bier thuishoort. Dit zijn maar twee voorbeelden”, aldus Carol-Visser.

© Horeca Groningen

Relevante artikelen

Alles van cafe
    • Cafe

    Wat is het verschil tussen een normale parasol en horeca parasol?

    4 november 2025 om 11:50
    • Cafe

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland