7 oktober 2011 om 15:14
< 1 min lezen

Koek- en chipsmakers blijven kinderen zout voeren

DEN HAAG (Novum) – In de kindervarianten van chips, zoutjes en zoete koeken zit soms twee tot drie keer zo veel zout als in de volwassen versie. Dat meldt de Consumentenbond vrijdag op basis van onderzoek.

De bond wil dat de levensmiddelenindustrie eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en begint daarom de campagne Opzouten! Stop smakeloos zoutgebruik.

Het is beter kinderen niet aan een zoute smaak te laten wennen. Te veel zout eten verhoogt de kans op nieraandoeningen en hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

De kinderchips van Nibb-it zijn met 0,91 gram zout per portie van 25 gram bijna drie keer zo zout als de naturel chips van concurrent Lay’s met 0,34 gram. In vergelijking met een pakje Liga Evergreen krenten bevat de Liga melk-aardbei van hetzelfde merk drie keer zo veel zout: 0,36 gram. De Prince Ministars van LU en de Ernst, Bobbie en de rest koekjes van Patria doen het ook slecht.

Vergeleken met het zoutonderzoek van de Consumentenbond uit 2009 is nauwelijks iets verbeterd, aldus de bond. Wel bevatten de Smoeltjes Melk Duo-koekjes van Hellema nu zestig procent minder zout. Het zoutgehalte van de Kellogg’s Frosties-ontbijtgranen daalde met 41 procent.

Relevante artikelen

Alles van cafe
    • Cafe

    Wat is het verschil tussen een normale parasol en horeca parasol?

    4 november 2025 om 11:50
    • Cafe

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland