6 maart 2012 om 15:22
< 1 min lezen

Zongedroogde tomaten bron van Hepatitis A-uitbraak

LONDEN – In Engeland wordt door de overheid gewaarschuwd dat zongedroogde tomaten mogelijk de bron zijn van een recentelijke uitbraak van hepatitis A, zo meldt de Daily Mail.

Inmiddels hebben zeven mensen symptomen van deze zeer besmettelijke leverontsteking.

Er werd alarm geslagen toen bleek dat de stam van het virus dezelfde was als de stam die bij een eerdere uitbraak in Nederland in verband was gebracht met zongedroogde tomaten.

De overheid is vooral bang voor een intensivering van de uitbraak omdat het volstrekt niet duidelijk is om welk merk zongedroogde tomaten het gaat; omdat de tomaten al lang in keukenkastjes en als etensrest op borden zijn beland is het niet meer zinvol voedsel op de aanwezigheid van het virus te testen.

In 2009 was er in Australië ook een hepatitis A-uitbraak, veroorzaakt door zongedroogde tomaten.

Hepatitis A
Hepatitis A blijft bij zuigelingen en kleuters meestal onopgemerkt. De kans er aan te overlijden neemt toe met de leeftijd maar is klein (1 procent). Het virus wordt voornamelijk overgedragen via besmet voedsel of drinkwater of door direct contact met ontlasting via de mond.

Zongedroogde tomaten
Gedroogde en halfgedroogde tomaten zijn gevoelig voor dit soort besmettingen omdat ze gedurende een lange periode respectievelijk in de buitenlucht of in kassen rijpen. Wanneer de halfgedroogde tomaten worden ingeblikt of vacuüm in potten worden gedaan, zijn ze door sterilisatie of pasteurisatie in principe vrijgemaakt van schadelijke virussen of bacteriën.

© Nationale Horecagids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van restaurant
    • Restaurant

    De Librije brengt eerbetoon aan Jonnie Boer met nieuw kookboek

    19 november 2025 om 10:24
    • Restaurant

    Zwolle eert Jonnie Boer met Cruyff Court

    11 november 2025 om 15:07

Aankomende evenementen

11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland