Curry helpt tegen dementie
LINKÖPING – Elke week een tot twee avonden curry op het menu zou de kans op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Dat beweren onderzoekers van de Linköping Universiteit in Zweden in het blad PLoS One, zo meldt The Telegraph.
Zij komen tot deze bewering nadat bleek dat fruitvliegjes, die curcumine als voedsel kregen, 75 procent langer leefden dan fruitvliegjes die dat niet kregen. Curcumine is de typische kleurstof die curry’s de gele kleur geeft. Het is een extract van de geelwortel, de wortelstokken van de Kurkuma-plant.
Deze ontdekking zou het relatief lage aantal ouderen met dementie in India, een land met een lange curry-traditie kunnen helpen verklaren. De ziekte van Alzheimer ontstaat doordat bepaalde eiwitten (amyloïde oligomeren) buiten de hersencellen gaan klonteren (plaques).
Curcumine loste niet de plaques op, maar versnelde de groei van zenuwuitlopers (axonen), doordat het de hoeveelheid oligomeren verkleint. Volgens de onderzoekers bevestigt dit het idee dat oligomeren schadelijk zijn voor zenuwcellen.
Curcumine wordt al duizenden jaren als medicijn gebruikt. Het helpt bij de spijsvertering, bij het bestrijden van infecties en beschermt tegen hartaanvallen. Recentelijk bleek het ook te werken tegen trombose, kanker en als pijnstiller.
© Nationale Horecagids