Meisterstuck voor nieuwe meesters in de Nederlandse horeca
ZOETERMEER – Chef-kok Jan Marrees van restaurant Bretelli in Weert beleefde de primeur voorafgaand aan het tekenen van zijn diploma SVH Meesterkok. SVH-secretaris Carsten Klint maakte bekend dat de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) een bijzondere samenwerking is aangegaan met juwelier Schaap en Citroen en het beroemde merk Montblanc.
Iedere nieuwe Meester ontvangt van de gerenommeerde juwelier een Montblanc-pen om zijn diploma te ondertekenen en als aandenken van een unieke prestatie.
Naast SVH Meesterkok bestaan de titels SVH Meestergastheer, SVH Wijnmeester, SVH Meesterschenker en SVH Meesterijsbereider. De SVH Meestertitel is de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca en bestaat sinds 1980.
Montblanc
,,In 1924 lanceerde Montblanc zijn Meisterstück, de pen in zijn perfecte vorm. Een fascinerend en tijdloos design maakte de pen tot een klassieker en begerenswaardig cultobject. De persoon die een Montblanc in zijn handen heeft, beseft dat schrijven is verheven tot kunst en een legendarische ervaringblijft.
Niet voor niets verdient de pen dan ook het dragen van de naam Meisterstück. Een toepasselijk cadeau voor een nieuwe SVH-Meester, die de hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca heeft behaald”, aldus Mark van Nieuwkerk, CEO van Schaap en Citroen.
SVH Meestertitel
De SVH Meestertitel is in 1980 ingesteld om de status van het betreffende vak (blijvend) te verhogen en vormt de top van de examenpiramide.
De titeldrager beschikt over zeer gespecialiseerde vakkennis en heeft met deze titel het hoogst haalbare in zijn/haar carrière bereikt. De SVH-Meestertitel is tevens ingesteld om een voorbeeld te scheppen voor jongeren en de mogelijkheid om een kroon op iemands (levens)werk te zetten.
De titel benadrukt het belang van geschoolde en vakbekwame werknemers in de horeca en versterkt dit door de uitstraling van SVH-Meesters als boegbeelden. De titel zal jongeren en ouderen inspireren, ze enthousiast te maken- en te behouden voor het vak.
Toelating tot een Meesterproef vindt plaats op basis van een aantal eisen en criteria. Een potentiële SVH-Meester is bijvoorbeeld in zijn vakgebied minimaal 10 jaar op het hoogste niveau werkzaam en beschikt over diverse (vakgespecialiseerde) diploma’s. De kandidaten zijn leidinggevend en eindverantwoordelijk binnen het bedrijf waar zij werkzaam zijn.
Tijdens de Meesterproef wordt de kandidaat gedurende een dag gevolgd door een speciale commissie bestaande uit SVH-Meesters onder leiding van de secretaris. Er worden meer dan 100 verschillende punten beoordeeld op het specifieke vakgebied. Wanneer de Meesterproef met goed gevolg wordt afgelegd, volgt in een later stadium de inauguratie en ontvangt de kandidaat officieel de SVH Meestertitel.
Een bedrijf waar een SVH-Meester werkzaam is, is te herkennen aan het officiële muurschild of de raamsticker.
© Nationale Horecagids
Via nieuwsbank