27 juli 2011 om 12:22
< 1 min lezen

Restaurants Utrecht gebruiken nauwelijks groene stroom

FairClimateFund uit Utrecht voert momenteel campagne onder alle restaurants in de regio om hen klimaatneutraal te laten ondernemen. De organisatie onderzocht wat de restaurants in de regio momenteel al aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) doen.

De uitkomsten lopen sterk uiteen. Opmerkelijk is dat 83% van de restaurants geen groene stroom gebruikt en dat 55% nog gloeilampen heeft branden. Ongeveer de helft van de restaurants is geheel overgestapt op spaarlampen of LED verlichting en heeft dubbel glas. Van de in totaal 30 restaurants die werden ondervraagd serveerden 6 duurzaam gevangen vis en 12 biologische vlees.

Niet altijd zijn de redenen vanuit MVO perspectief genomen. ” Dubbelglas is ook goed tegen geluidsoverlast en biologisch vlees smaakt gewoon lekkerder” aldus een horeca eigenaar.

MVO en klimaat
Van de restaurants geeft 65% zelf aan maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

“Uit het onderzoek blijkt dat restaurants nog niet met een structureel MVO beleid bezig zijn. De ene helft doet bijna niets en de andere helft onderneemt uiteenlopende zaken op gebied van MVO”, aldus Mattheus Bleijenberg van FairClimateFund.

Zo koopt restaurant Dara in bij regionale aanbieders, Cafe Hemels te Amersfoort organiseert lunches voor ouderen en bistro ‘t Kannetje ondersteunt een jaar lang een ontwikkelingsproject. Opmerkelijk is dat slechts 17% groene stroom gebruikt terwijl 33% van de huishoudens groene stroom afnemen. Het overstappen op groene stroom is relatief eenvoudig, maar de meeste restaurants gaven aan daar nog niet over nagedacht te hebben.

CO2 uitstoot
Geen enkel restaurant wist te noemen wat de CO2 uitstoot of CO2 footprint van het bedrijf was. Wel gaf 31% aan daar in geïnteresseerd te zijn. 45% van de restaurants gaf zelfs aan geïnteresseerd te zijn om in de toekomst helemaal klimaatneutraal te worden. Door de footprint te berekenen krijgt de organisatie inzicht in haar uitstoot en de mogelijkheden om te besparen en te vergroenen.

FairClimateFund heeft op haar website een eenvoudige calculator gebouwd om de CO2 uitstoot van bedrijven en evenementen te berekenen. In Utrecht is De Veldkeuken te Amelisweerd het enige restaurant / cateringbedrijf dat 100% CO2 neutraal onderneemt.

Relevante artikelen

Alles van restaurant
    • Restaurant

    Wat is het verschil tussen een normale parasol en horeca parasol?

    4 november 2025 om 11:50
    • Restaurant

    Arbeidsinspectie sluit De Kleine Moghul en Kohinoor van India in Groningen

    30 oktober 2025 om 10:38

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland