Flinke toename faillissementen in horeca verwacht, aldus ABN AMRO
8 januari 2025 om 10:03
< 1 min lezen

Flinke toename faillissementen in horeca verwacht, aldus ABN AMRO

Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN AMRO. Zij rekenen dit jaar op ongeveer 450 bankroeten in de sector in Nederland. Dat zou neerkomen op een ruime verdubbeling ten opzichte van 2023. Over heel 2024 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

“Waar de Nederlandse horeca goed leek te herstellen na de pandemie, stapelen de problemen zich opnieuw op”, merken de kenners op. Ze spreken van een combinatie van stijgende kosten, dalende marges en oplopende schulden. Inflatie, hogere energiekosten en stijgende huur- en loonkosten maken het steeds lastiger voor ondernemers om er financieel uit te komen. Wat ook zou kunnen meespelen is de concurrentie van supermarkten die steeds meer luxe kant-en-klare producten aanbieden.

Vooral kleinere horecabedrijven, met vijf tot vijftig medewerkers, hebben vaker te maken met problematische schulden, komt verder naar voren in de analyse. Daarnaast lijken ondernemers in de branche het lastiger te hebben in kleinere steden met een relatief hoge winkelleegstand, zoals Hengelo en Helmond.

Voedselverspilling

In de studie, waarvoor is samengewerkt met Hotelschool The Hague, wordt ook gewezen op de verschillen in het soort horecabedrijven. Zo blijven pannenkoekenrestaurants vrij stabiel in aantal, waarschijnlijk dankzij gunstige locaties en een hoge arbeidsproductiviteit. Bezorgrestaurants maken daarnaast al een aantal jaar een sterke groei door.

“De Nederlandse horecasector staat voor een belangrijke uitdaging”, concluderen de deskundigen. Maar het zou wel mogelijk zijn om de crisis te boven te komen, onder meer door in te spelen op veranderende consumentenbehoeften en te investeren in digitalisering. Bij dat laatste denken de kenners bijvoorbeeld aan software voor voorraadbeheer. Zo kan technologie helpen bij het verminderen van voedselverspilling en daarmee het verlagen van kosten.

Relevante artikelen

Alles van hotel
  • Daling faillissementen zet door
    • Cafe

    Daling faillissementen zet door

    12 september 2025 om 12:54
  • Onduidelijkheid rond kaartafhandeling Mamma Mia! The Party
    • Cafe

    Onduidelijkheid rond kaartafhandeling Mamma Mia! The Party

    3 september 2025 om 10:37

Aankomende evenementen

28 Sep
Horeca Xperience
  • Groningen
05 Oct
BBB Maastricht
  • Limburg
15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland