Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit is waar je op moet letten bij de aanschaf van horeca koeling

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Vanaf januari 2022 mag de horeca weer open. Dit betekent dat restaurants, cafés en andere eetgelegenheden ontzettend veel werk krijgen met het ontvangen en serveren van bezoekers. Deze nieuwe drukte zorgt ervoor dat er weer producten moeten worden ingeslagen om maaltijden op tafel te kunnen zetten. 
Horeca eigenaren weten als geen ander hoe belangrijk goede apparatuur is om het bedrijf in succesvolle banen te leiden. Voedingswaren mogen onder geen enkele omstandigheid bederven of op onhygiënische wijze geserveerd worden aan de gasten. Dit gaat tegen de regels van de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) in en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In enkele gevallen kan onjuiste bereiding van voedsel of een gebrek aan hygiëne in de keuken levensbedreigend zijn voor zowel de medewerkers als de bezoekers.  
 
Om voedingswaren op een veilige manier te bewaren, is een horeca koeling van uiterst belang binnen alle eetgelegenheden. Wanneer je als eigenaar van een horecagelegenheid op zoek gaat naar een koelingssysteem, moeten er met een aantal punten rekening gehouden worden. Deze staan hieronder op een rijtje! 
 

Het belang van een goede horeca koeling

Allereerst is het verstandig om te kijken naar het belang van een betrouwbaar koelingssysteem. Als eetgelegenheid serveer je vaak drankjes, hapjes en maak je gerechten uit diverse ingrediënten. Veel van deze voedingswaren moeten koud bewaard worden voordat deze gebruikt kunnen worden voor bereiding. 
 
Een koelingssysteem maakt dit mogelijk. Je kunt er drankjes, desserts, hapjes, ingrediënten, sauzen en nog veel meer andere producten in bewaren om te garanderen dat deze op de best mogelijke manier bij de gasten op tafel komen.  
 

Voldoende inhoud

Per horecagelegenheid verschilt de hoeveelheid voedsel die wordt bereid en verwerkt. Grote restaurants hebben meer ruimte en plaats nodig in de keuken dan kleinere cafeetjes. Een aandachtspunt, is daarom de inhoud van de koeling. De meeste standaard horeca koelingen hebben een inhoud van tussen de 400 en 600 Liter. Voor een bistro kan dit voldoende zijn, maar andere gelegenheden hebben misschien een inhoud van meer dan 1.000 Liter nodig.  
 

Type koelsysteem

Naast de inhoud, is het ook belangrijk dat er gekeken wordt naar de manier van koelen. Er bestaan namelijk diverse typen koelsystemen die ieder hun eigen functie hebben. In een standaard koeling kunnen veel producten bewaard worden die koel gehouden moeten worden. Wanneer het gaat om vlees of vis, is echter een andere vorm van koeling nodig. Deze producten blijven namelijk het langst goed wanneer ze ingevroren worden. Er wordt dan voorkomen dat bacteriën het eten kunnen bereiken en aantasten.
 
Daarom wordt onderscheid gemaakt tussen vrieskisten en koelkasten. Het grootste verschil is de temperatuur. Vrieskisten zijn bedoeld om producten in te kunnen vriezen, terwijl koelkasten voornamelijk etenswaren koel te houden. 
 
Voor luxe dranken, waaronder wijn, zijn er ook speciale koelingssystemen. Een wijnkoeling heeft bijvoorbeeld meerdere zones die verschillen in temperatuur. Zo kunnen er diverse wijnen gekoeld worden die ieder hun eigen optimale temperatuur hebben. 
 

Eigenschappen en energiezuinigheid

Andere dingen om rekening mee te houden tijdens het uitzoeken van een koeling, zijn het merk en overige specificaties of eigenschappen. De manier waarop de koeling bijvoorbeeld opent, lijkt op het eerste opzicht een onbelangrijk detail, maar kan een groot verschil maken. Schuifdeuren nemen minder ruimte in beslag en zijn gemakkelijk in het gebruikt, terwijl openklappende deuren meer ruimte nodig hebben, maar vaak wel bij een grote koeling horen. 
 
Energiezuinigheid is een gebied waar de laatste aantal jaren veel verbetering in is gekomen. Vijf tot tien jaar geleden, verbruikte de standaard koelkast ongeveer twee keer zoveel energie als nieuwere modellen. Koelkasten zijn apparaten die dag en nacht aanstaan en daardoor het hardst werken. Door een horeca koeling met een hoge energiezuinigheid te nemen, bespaart dit niet alleen geld, maar draagt de horecaonderneming ook bij aan een beter milieu!
08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.