Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Personeel topfit en gemotiveerd houden; 5 tips

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Het zijn bijzondere tijden die de huidige generaties nog niet eerder hebben meegemaakt. Wie had een tijdje geleden kunnen vermoeden dat ons leven zo lang en zo intensief zou beïnvloed worden door een pandemie? Indien jij de verantwoordelijkheid hebt voor werknemers is het nu nog belangrijker dan ooit om die topfit en gemotiveerd te houden. Hieronder staan wat tips die jij ook kan gebruiken.

1. Aandacht voor gezondheid

Gezondheid is een kwestie van gevarieerd eten, genoeg bewegen en zo min mogelijk stress waardoor ook een goede slaap mogelijk is. Als leidinggevende kan je uiteraard niet op al deze zaken invloed uitoefenen, maar er zijn altijd opties. Als de lunch gezamenlijk wordt genoten, mag die best ook gezonde zaken omvatten. Wat dacht je van een horloge met stappenteller als geschenkje? Vaak leidt dat automatisch tot competities op het gebied van bewegen. Ook stress kan je proberen te voorkomen door af en toe voor afleiding te zorgen. De beste smartwatch meet zelfs je stressniveau.

2. Toon betrokkenheid en aandacht

Vaak is de afstand tussen werknemers onderling en met de leidinggevenden groter geworden omdat er nu eenmaal veel meer op afstand (thuis) wordt gewerkt. Indien je hier geen aandacht aan besteedt, kan dat leiden tot minder gemotiveerde personeelsleden. Het is vaak een moeilijke zaak om het contact op het werk te moeten missen, werknemers waren het immers gewend om een zeer groot deel van de dag door te brengen op het bedrijf. Het is jouw verantwoordelijkheid als leidinggevende om ook nu duidelijk te maken dat het bedrijf nog steeds betrokken is bij alle personeelsleden en een eenheid vormt. 

3. Bied ontwikkelingsmogelijkheden

Als leidinggevende zal het momenteel vaak al moeilijk zijn om de ‘normale’ zaken gewoon door te laten lopen. Vergeet echter niet dat juist nu personeelsleden behoefte hebben om zich zekerder te voelen nu ze de grip een beetje kwijt lijken te zijn, net als iedereen. Een cursus, opleiding of andere manier om extra kennis op te doen of nieuwe mogelijkheden te ontdekken, kan dan echt een middel zijn om iemand weer echt gemotiveerd en betrokken te krijgen. 

4. Waardering uiten

Uiteraard dient het werk goed te worden gedaan, maar dan is vandaag de dag extra waardering wel aan de orde. Dat kan door positieve feedback waar dat verdiend is, een schouderklopje wordt altijd gewaardeerd. Maar het is ook beslist geen toeval dat er tijdens de crisis meer kerstpakketten door bedrijven zijn gekocht dan daarvoor. Waardering moet soms ook blijken uit meer tastbare zaken, zoals een geschenk, extra vrije dagen of geldelijke beloning. 

5. Zorg voor afwisseling en uitdaging

Het werk moet nu eenmaal ook gewoon doorgaan en dat beperkt de mogelijkheden omdat afwissend en uitdagend te maken in sommige gevallen behoorlijk. Maar als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor het resultaat maar ook de uitvoering. Wees creatief en overleg bijvoorbeeld met HRM welke mogelijkheden er zijn. Afwisseling en uitdaging kan ook mogelijk zijn door kleine wijzigingen toe te passen, mits deze goed worden opgepakt door de personeelsleden. Overleg hierover ook gewoon met de werknemers, dat geeft ook extra inzicht. Op termijn voorkom je zo wellicht een personeelstekort.  

18 maart '24 (15:31)

Waarom werken in de horeca fantastisch is

Ben jij op zoek naar een coole carrière waar je nooit een dag twee keer beleefd, waar de vonken er altijd vanaf spatten en je omringd wordt door een levendige sfeer? Dan ben jij voor de horeca gemaakt! 

14 maart '24 (12:12)

Geef wijn drinken extra charme: laat uw wijnglazen graveren

Wijnglazen: we kunnen er eigenlijk nooit genoeg hebben. Dat geldt als privépersoon, maar nog veel meer als horecaondernemer. Want het ene moment hebt u wellicht slechts 10 mensen in uw zaak, een uur of dag later kan dat zomaar het tienvoudige zijn. Het ene moment wordt er meer wijn gedronken dan het andere. Denk hierbij aan die lange, gezellige winteravonden, de grotere gezelschappen met veel vrouwen en aan de warme zomers op het terras. Gaat u dus weer eens glazen bestellen? Denk dat eens aan wijnglazen graveren. Dat geeft extra cachet aan uw onderneming.

14 maart '24 (12:08)

Zo creëer je de beste bierervaring

Bier is altijd al ontzettend populair, maar de laatste jaren zien we een duidelijke verschuiving. In plaats van een simpel pilsje drinken we tegenwoordig veel liever een mooi speciaalbier. Hierbij kan het gaan om een fraaie uitvoering van een bekend merk als La Chouffe, Maredsous of Duvel, maar ook om een lokaal en kleinschalig gebrouwen bier uit Amsterdam, Brabant of de Veluwe. Deze bijzondere bieren zijn perfect als cadeau, maar ze worden ook steeds vaker geschonken in bars, cafés en andere horecazaken door het hele land. Voor de meest optimale ervaring bij het nuttigen van deze heerlijke drank, is het altijd aan te bevelen om gebruik te maken van een bijpassend glas. De meeste mensen hebben zelfs al een voorkeur voor een bepaald type bierglas.

14 maart '24 (10:02)

Zou houd jij je bezetting in de horeca optimaal

In de horeca draait alles om timing, teamwork en tevreden gasten. Een onderschat aspect dat écht het verschil kan maken, is goed personeelsmanagement én een flexibel werkrooster. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

12 maart '24 ( 8:29)

Creëer de juiste sfeer in je restaurant met interieurbeplanting

Het interieur van een restaurant speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer en beleving voor gasten. Eén van de manieren om dit te verbeteren is door gebruik te maken van interieurbeplanting. In deze blog bespreken we hoe je de interieurbeplanting in je restaurant kunt verbeteren en waarom dit zo belangrijk is voor de algehele ervaring van je gasten.

01 maart '24 (10:10)

De Regels in de Horecabranche worden Herschreven door Digitale Innovatie

Niet alleen bepalen de kwaliteit van het voedsel en de service het succes in de snel veranderende horecasector, maar ook speelt de digitale presentatie van een restaurant een evengoed belangrijke rol. De invoering van digitale diensten in restaurants leidt tot een fundamentele transformatie, die ze hun reserveringsprocessen kunnen verbeteren, de eetervaring kunnen verrijken en hun online aanwezigheid kunnen verscherpen.

16 januari '24 (15:12)

Vergunningen en regels bij het openen van een horecazaak

Bij het starten van een horecagelegenheid zul je moeten voldoen aan diverse wettelijke vereisten. Dit geldt ook bij het overnemen van een bestaande horecagelegenheid. We hebben hieronder een overzicht voor je op een rij gezet.

13 december '23 (10:46)

Kerstmuziek in de horeca: dit moet je weten

In de kerstperiode gaan mensen graag lekker uit eten. Of je er nu van houdt of niet, kerstmuziek is eigenlijk onmisbaar tijdens een avondje uit in deze tijd. Maar hoe zorg je dat de (achtergrond)muziek in jouw horecabedrijf optimaal geregeld is? Met enkele handige tips helpen we jou op weg.

29 november '23 (11:17)

Espressomachines; wat zijn het nou?

Ben jij nou ook benieuwd naar wat een automatische espressomachine is? Wat doen ze precies en wat voor soorten zijn er? In dit artikel behandelen we het allemaal. Elke dag hetzelfde kopje koffie voor je klanten is ook zo saai, he? Als je graag wat afwisseling wilt bieden, bijvoorbeeld een cappuccino, espresso en een cafe latte, dan is een espressomachine kopen wellicht een goed idee voor jouw onderneming. Een ander groot voordeel is dat het veel makkelijker is dan zelf koffie zetten.

20 november '23 (14:43)

4 tips om als horecazaak de juiste drank in huis te halen

In de horeca zal het hebben van de juiste selectie van dranken een aanzienlijke invloed hebben op je succes. Het gaat er niet alleen om de beste wijnen, bieren en gedistilleerde dranken te kiezen, maar ook om een breed aanbod te bieden dat aan de smaken en voorkeuren van je klanten voldoet. De volgende vier tips helpen je om de juiste dranken in huis te halen voor je horecazaak.