Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlands Kampioenschap beste Sommelier 2012 "TROPHEE HENRIOT"

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

OSS - Op zondag 15 april jongstleden vond in restaurant Cordial te Oss de Trophée Henriot 2012 plaats, de wedstrijd om de titel "Beste sommelier van Nederland".  Deze editie is gewonnen door Jan Willem van der Hek die werkzaam is bij De Hoefslag in Bosch en Duin.

Hij presenteerde zich als beste bij de drie onderdelen op internationaal niveau. Voor Jan Willem geldt ‘driemaal is scheepsrecht'. Want dit was de derde keer dat hij aan deze wedstrijd meedeed. De eerste keer eindigde hij als derde, de tweede keer als tweede en nu dus als eerste.

De organisatie van de wedstrijd was in handen van het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) in samenwerking met Wijnkooperij de Lange uit Oosterhout, importeur van Champagne Henriot. En gastheer was Roy Pelgrim van Restaurant Cordial te Oss, zelf 2x winnaar van deze wedstrijd.

De wedstrijd bestond onder andere uit 34 theoretische opdrachten welke in het Engels gesteld werden. Verder konden de kandidaten hun bekwaamheid tonen door het benoemen van blind te proeven wijnen en het maken van wijn-/spijscombinaties. Dit leverde uiteindelijk drie finalisten op die voor publiek hun zenuwen in bedwang moesten houden bij het in één keer leeg schenken van een magnum fles champagne waarbij in ieder glas evenveel champagne zit. Het karafferen van een fles wijn en de fouten herkennen in een fictieve wijnkaart.

De wedstrijd bevatte veel spanning omdat een sterk veld van jong getalenteerde en gedreven sommeliers uit de nationale sommellerie aan dit Nederlands kampioenschap deelnam. De winnaar zal Nederland binnenkort gaan vertegenwoordigen bij het Europees- en Wereld Kampioenschap.

Tweede eindigde Jaco van Hensbergen, werkzaam bij Parkheuvel en derde werd Mitchell Ligthart die nu nog Vis & Ko werkt maar binnenkort overstapt naar Restaurant Solo te Gorinchem.

Het Nederlands Gilde van Sommeliers
Het NGS bestaat 26 jaar en is aangesloten bij de ASI, de internationale sommelier vereniging. Het NGS biedt een platform voor haar leden door het organiseren van proeverijen en wijnreizen. Tevens wordt informatie gedeeld via de website www.sommeliers.nl.

Al de leden van het NGS zijn in hoofdzaak verantwoordelijk voor de wijn- / spijscombinaties en de in- en verkoop van wijn in de restaurants waar zij werken.

Wijnkooperij De Lange
Wijnkooperij de Lange is exclusief importeur van hoogstaande kwaliteitswijnen uit Frankrijk, Italië, Spanje en andere Europese landen. Daarnaast werd de laatste jaren met een aantal topproducenten in Zuid-Afrika een goede relatie opgebouwd, zoals bijvoorbeeld De Toren Private Cellar die exclusief in Nederland wordt vertegenwoordigd.

© Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.