Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

"Het probleem van de horeca zit 'm niet in het salaris dat zij personeel geven"

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
"Het probleem van de horeca zit 'm niet in het salaris dat zij personeel geven"
Als de coronapandemie ons iets heeft geleerd, dan is het dat de sociaal-maatschappelijke functie van de horeca is onderschat. Dat zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit meldt Trouw.

Voor het toepassen van de coronamaatregelen is volgens Willemsen met name naar de medische kant gekeken. Ondertussen zijn veel mensen echt geïsoleerd geraakt door de sluiting van de horecasector de afgelopen twee jaar, aldus de voorzitter. Gelukkig is alles nu weer open. Willemsen geeft aan dat het probleem van de horeca dan ook niet zit in de omzetten die zij draaien, want daar zit het gewoon goed mee. Maar de marges zijn wel kleiner geworden.

Geen geld om te verduurzamen

Ondernemers hebben niet meer veel reserves. Op dat gebied hebben de lockdowns hun sporen nagelaten. Laat staan dat de horecaondernemingen kunnen investeren in hun zaak op het gebied van verduurzaming, wat eigenlijk momenteel goed uit zou komen vanwege de problematiek rondom de invasie van Rusland in Oekraïne.

Veel kosten

Tijdens de coronapandemie heeft de horecasector bijna zes miljard euro verloren. Daarbij komt ook nog eens dat 1,5 miljard euro moet terugbetaald worden aan de overheid, omdat dit voorgeschoten overheidssteun is. Daar komt ook bovenop dat er sprake is van achterstallige belasting. Én de ondernemingen moeten hun personeel gewoon doorbetalen.

Groot personeelstekort

Voor de coronapandemie kampte de horecabranche ook al met een groot personeelstekort. Destijds waren er 40.000 openstaande vacatures. Dit aantal is alleen maar opgelopen. Volgens Willemsen moet de horeca werken aan een beter imago. Concreet betekent dit volgens hem dat er meer perspectief geboden moet worden op een carrière in de sector én inspelen op het mooie aan het vak.

Daarnaast is Willemsen van mening dat de horeca moet accepteren - en zelfs omarmen - dat jongeren tegenwoordig anders in het leven staan. Deze generatie hecht meer waarde aan andere werktijden. Zij willen immers ook een festival toe kunnen.

Salaris is niet het probleem

Het probleem zit niet in het salaris dat de branche geeft aan het personeel, aldus Willemsen. Een deel van de horeca betaalt ook al meer. Met wat fooi erbij heb je het volgens de voorzitter niet slecht in de horeca. Een hoger salaris zou daarnaast ook ergens vandaan moeten komen. Concreet zou dit betekenen dat de prijzen van bijvoorbeeld bier nóg meer zouden moeten stijgen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.