Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bierbrouwers verwachten hun prijzen dit jaar opnieuw te moeten verhogen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Bierbrouwers verwachten hun prijzen dit jaar opnieuw te moeten verhogen
Kleine bierbrouwers verwachten dit jaar de prijzen te moeten verhogen door gestegen kosten, melden ze na een rondgang van het ANP op de negende editie van het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag. "Als prijsstijgingen zo extreem zijn, moet je daar in mee gaan", zegt Henk Timmerman, oprichter en mede-eigenaar van brouwerij Maallust uit Veenhuizen, winnaar van het Beste Bier van Nederland 2022.

"Veel brouwers wachten tot collega's prijsstijgingen doorvoeren", zeggen Timmerman en hoofdbrouwer Bert Calkhoven. Ook Maallust verwacht "binnen nu en een paar maanden" vanwege de gestegen grondstofkosten later dit jaar een prijsverhoging. Met hoeveel procent konden ze nog niet zeggen. Een aantal brouwers redt het misschien niet. "Nieuwkomers die een investering gedaan hebben die de markt nog moeten bevechten krijgen het lastig. Als je de marges niet kunt compenseren, wordt het toch moeilijk voor kleine brouwerijen."

Prijsstijgingen grondstoffen

De Amersfoortse brouwer Rock City merkt "heel veel" van de prijsstijgingen van grondstoffen voor bier zoals graan en hop. "Granen komen uit Oekraïne, onze flessen uit Rusland", vertelt mede-eigenaar Wiebe Groeneveld. Ook stegen transport- en brandstofkosten door de inval van de Russen in Oekraïne. "Dat slikken we allemaal zelf. Het merendeel zetten we af via groothandels en distributeurs. Daar kun je helaas niet zomaar prijzen verhogen." Groeneveld kon nog niet zeggen óf de prijzen omhoog gaan, maar verwacht door te rekenen "wat fair en reëel is, maar het blijft onzeker".

Kosten dekken

De speciaalbieren van het Amsterdamse Bird Brewery zijn nog niet duurder, vertelt mede-oprichter Ralph van Bemmel. "We houden wel rekening met prijsstijgingen", zegt Van Bemmel. Hij verwacht dit jaar groei in de speciaalbiermarkt. "Consumenten verwachten meer, daar zitten goede kansen." In 2012 waren er nog zo'n 120 brouwers, nu zijn er negenhonderd actief, aldus brancheorganisatie Nederlandse Brouwers die het festival organiseert. Het festival luidde de Week van het Nederlandse Bier in.

Toeleveranciers

Het Enschedese Stanislaus Brewskovitch, bekend van onder meer de Barry Weizen, voert ook prijsstijgingen door. "Al onze toeleveranciers doen het ook. We hebben nu van sommigen al drie keer een verhoging gehad", vertelt eigenaar Rocco Chin. Zijn speciaalbiertjes zijn nu "een dubbeltje of twee" duurder. "Voor ons is dat kostendekkend." Chin verwacht meer speciaalbier te verkopen dit jaar. "We merken nog niet dat onze klanten minder te besteden hebben."

Op het festival waren ongeveer veertig brouwers aanwezig, waaronder grote namen zoals Grolsch en Brand en kleinere lokale brouwers zoals Kompaan en Crooked Spider. Het festival duurt nog tot en met zaterdag 21 mei.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.