Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koninklijke Horeca Nederland: horeca kan weer veilig open

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De horeca kan veilig weer open. Als dat niet onmiddellijk is, dan toch wel op de 15e van januari als de huidige lockdown is afgelopen. Dat is de boodschap van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor het nieuwe kabinet. De branchevereniging komt ook met een eigen routekaart waarbij in drie stappen de huidige maatregelen worden afgebouwd.

Zo kunnen restaurants en cafés als het aan KHN ligt op 15 januari weer open, zij het met een verplichte zitplaats en controle van de QR-code bij binnenkomst. Vanaf 22.00 uur mag er niemand meer naar binnen. Op 1 februari verdwijnt dan de verplichte zitplaats en gaat de deur voor nieuwe gasten pas om middernacht dicht. Nog eens twee weken later gaan de gewone sluitingstijden weer gelden.

Ook clubs en discotheken kunnen alweer open. Daar gelden dan dezelfde openingstijden en tijden voor het toelaten van nieuwe gasten als bij cafés en wordt het coronatoegangsbewijs ook gecontroleerd aan de ingang. Vanaf 15 januari zouden zij op volledige capaciteit open moeten kunnen.

Andere landen

KHN kijkt voor zijn plannen naar wat er in andere landen gebeurt en naar het tempo van de boostercampagne in Nederland. Bovendien meent de branchevereniging dat de horeca "sinds de zomer opnieuw heeft laten zien veilig open te kunnen zonder een grote bron van besmetting te zijn". "Het kan dus."

KHN wil in gesprek met het kabinet over manieren waarop perspectief kan worden geboden "en niet steeds te kijken wat er niet kan", geeft directeur Dirk Beljaarts aan. Om ook voor de langere termijn perspectief te bieden moet het kabinet met een exitstrategie komen, waardoor de horeca voor de komende maanden weet waar de branche aan toe is.

Perspectief

"Dat perspectief hebben we de afgelopen twee jaar niet gehad. Er zijn wel routekaarten geweest, maar daar hield de overheid zich niet aan." Volgens Beljaarts is het voor een deel van de horecazaken essentieel dat er duidelijkheid wordt verschaft over wanneer zij weer open kunnen. "Zakelijke boekingen lopen vaak enkele maanden vooruit en worden pas gedaan als duidelijk is dat evenementen door kunnen gaan. Hotelboekingen voor internationale toeristen zijn ook niet zomaar gedaan."

Het is niet de eerste keer dat KHN met een eigen routekaart het kabinet een richting wil bieden. De vorige keer deed de politiek daar niets mee. Nu het aantal coronabesmettingen hard oploopt is er het risico dat dit weer gebeurt. "We hebben begrip voor de moeilijke situatie van het kabinet en willen ook absoluut niet op de medische stoel gaan zitten", verklaart Beljaarts.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.