Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Meer vrijheid voor horeca die gasten vraagt om negatieve test'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Horecabedrijven die een recente negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs voor gasten verplicht stellen, kunnen in juni mogelijk rekenen op meer versoepelingen dan bedrijven die dit niet doen. Op dit beleid lijkt het kabinet aan te sturen, maakt de Horeca Alliantie op uit een gesprek dat het samenwerkingsverband maandag voerde met demissionair minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

"Restaurants en cafés die hun gasten vragen om een recente sneltest, zouden dan mogelijk meer mensen en gezelschappen mogen toelaten", legt Frans van Rooij van de Horeca Alliantie uit. Hij voert het woord namens de samenwerking van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG).

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het voorstel "onbespreekbaar". Uit een recente enquête onder KHN-leden zou naar voren komen dat het overgrote deel van de horecaondernemers niet bereid is om testbewijzen in te zetten als voorwaarde voor toegang tot restaurants of cafés. Volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen mogen testbewijzen ook niet in de weg staan van "voortvarend vaccineren, het ons houden aan de basisregels én de wil om het normale leven weer op te pakken."

Serieus

De Horeca Alliantie neemt het idee van het vragen om negatieve coronatests in de horeca naar eigen zeggen wel serieus. Van Rooij benadrukt dat ondernemers niet verplicht zijn om gasten naar zo’n test te vragen. "Bedrijven die het wel willen, geef je in elk geval meer mogelijkheden." Ook voor medewerkers kan het een groter gevoel van veiligheid geven als alle gasten in een café of restaurant negatief getest zijn, meent Van Rooij.

De Horeca Alliantie keert zich wel tegen een maximum aantal gasten per ruimte. "Wij hebben altijd gepleit voor een maximum aantal personen per vierkante meter in de horeca. Zeker voor grotere restaurants is dat van belang."

Door: ANP

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.