Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

22 Amsterdamse hotels gaan collectief verduurzamen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Veel Amsterdamse hotels hebben aandacht voor het verduurzamen van hun locaties en faciliteiten. Op uitnodiging van de gemeente Amsterdam hebben 22 hotels hun krachten weten te bundelen in de zogeheten Koplopergroep circulaire economie om zich extra hard te maken voor verduurzaming. Uitgangspunt is het steeds opnieuw gebruiken van grondstoffen en het voorkomen van afval. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 
Om van elkaar te leren, delen de hotels kennis met elkaar, wisselen ze ervaringen uit en nemen ze concrete maatregelen. Een circulaire economie omvat het hele netwerk waar een hotel deel van uitmaakt. Denk aan leveranciers, gasten, afvalinzamelaars en de branche als geheel. Circulaire oplossingen zijn alleen mogelijk als er samenwerking is in dit netwerk. Grondstoffen raken binnenkort op, dus we moeten af van ‘produceer, consumeer en gooi weg’, is de overtuiging van de koplopergroep. Hotels, als afnemers van tal van goederen en diensten, kunnen belangrijke aanjagers zijn van deze verandering. 
 

Niet meer printen

 
Hotel QO Amsterdam maakt deel uit van de koplopergroep. General manager Inge van Weert: “Vanaf het ontwerp van het hotel tot aan de dagelijkse bedrijfsvoering hebben we veel circulaire materialen gebruikt. Bijna een derde van het beton van QO Amsterdam komt van het oude Shell-gebouw en de tapijten zijn geproduceerd van gerecyclede visnetten. Door in de hotelkamer met een tablet te werken is papier overbodig: menu’s bijvoorbeeld hoeven we niet meer te printen. In ons inkoopbeleid spreken we leveranciers actief aan om verpakkingsmateriaal te voorkomen. In de badkamer vind je bijvoorbeeld geen single use-verpakkingen shampoo of doucheschuim meer, maar 500 milliliter dispensers voor shampoo en douchegel.”
 

Meubilair

 
“In onze vestiging in het Westerpark staat opgeknapt, hergebruikt meubilair”, vertelt Karen Heeringa, controller bij Conscious Hotels. “Ook is er een zogenaamd aquaponics-systeem geplaatst, waarbij viskweek wordt gecombineerd met kweken van planten en kruiden. De uitwerpselen van de vissen worden daarbij benut als meststof”. Er gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid en daarin neemt het hotel de gasten mee. “De medewerkers in het restaurant kunnen de duurzame keuzes in het menu toelichten, de mensen bij de receptie weten welke maatregelen in de kamers zijn getroffen. Zo draagt iedereen bij aan onze duurzame aanpak.”
 

IJsbeer op schots

 
Ook The Student Hotel doet mee. Impact manager Amber Westerborg: “Behalve investeren in producten proberen we het gedrag van onze studenten en gasten positief te beïnvloeden, omdat wij geloven dat daar de meeste impact gemaakt kan wor­den. Zo onderzochten we of mensen te prikkelen zijn om korter te douchen als zij direct het effect van hun gedrag waarnemen. In de douche hangt een apparaat met een ijsbeer op een ijsschots. Hoe langer en warmer je doucht, hoe kleiner de ijsschots wordt, totdat de ijsbeer uiteindelijk verdrinkt. Onze gasten gebruikten zo gemiddeld 17 procent minder warm water per douchebeurt. Vanwege het succes voorzien wij op korte termijn alle locaties van dit systeem.”
 
Meer informatie is te vinden via de publicatie Tijd voor verandering! (pdf) van de Koplopergroep circulaire hotels en via de website van de gemeente Amsterdam
 
Door: Nationale Horecagids
 
18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.