Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mayonaise wordt tegenwoordig vervangen door fritessaus bij veel horecazaken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Mayonaise wordt tegenwoordig vervangen door fritessaus bij veel horecazaken
Misset Horeca heeft een enquête gehouden onder circa honderd horecaondernemers om te kijken hoe zij met de prijsstijgingen omgaan. Dit zijn de resultaten. Dit meldt Misset Horeca.

Het overgrote deel van de ondernemers die meededen aan de enquête heeft een aanpassing doorgevoerd op de menukaart. De prijzen werden gemiddeld gezien 5,5 procent omhoog gegooid.

Zalm 35 procent duurder

Ondernemers voelden zich noodgedwongen om dit te doen, omdat de inkoopprijzen opnieuw explosief zijn gestegen. De meest opvallende prijsstijgers zijn vis, vlees, oliën en vetten volgens de respondenten. Zo steeg de inkoopprijs van zalm met 35 procent.

Ingrediënten geschrapt of vervangen

Ook werden er dingen van de menukaart geschrapt of vervangen. Een horecaondernemer heeft aangegeven kreeft en dry aged vlees van de menukaart te hebben verwijderd.
Mayonaise werd bijvoorbeeld vervangen voor fritessaus. Het verschil tussen die twee ligt in het oliegehalte. Voor mayonaise moet er minimaal 70 procent olie in de saus zitten, terwijl dat bij fritessaus tussen de 5 en 35 procent ligt. Hierdoor is 10 liter fritessaus op dit moment circa 30 procent goedkoper dan mayonaise. Ook zijn ondernemers overstapt naar een goedkoper merk mayonaise.

Niet alleen hebben ondernemers ervoor moeten kiezen om de prijs of de gerechten aan te passen, maar ook is de indeling op het bord anders geworden. Denk hierbij aan meer aardappels en groente en een kleiner stukje vlees of vis.

Menukaart kleiner gemaakt

Om een minder breed assortiment te moeten inkopen, hebben sommige ondernemers ervoor gekozen om de totale menukaart kleiner te maken. Met het oog op personeelstekort schijnt dit ook praktische voordelen te hebben.

Prijzen stijgen in de toekomst

Slechts tien procent van de respondenten heeft nog niet de prijzen op de menukaart doorgerekend, maar is wel van plan om dit te doen als zij een nieuwe kaart invoeren.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.