Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Personeels- en materialentekort neemt verder af in festivalsector

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het regelen van genoeg personeel en materiaal voor festivals is nog steeds een aandachtspunt, maar de situatie is een stuk beter dan vorig jaar. Dat zeggen Bente Bollmann, woordvoerder van de festivals Lowlands en Down The Rabbit Hole, en Willem Westermann van brancheorganisatie Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM). Een belangrijk verschil met vorig jaar is dat de organisatoren nu zekerheid hebben over het doorgaan van de festivals, waar dat vorig jaar pas in maart zeker was.

"We zitten nog steeds in de situatie dat de arbeidsmarkt krap is", zegt Bollmann. Dat geldt over de hele linie, meent hij. "Het blijft een issue." Het was voor de coronapandemie makkelijker om personeel te vinden, stelt Bollmann, maar vergeleken met vorig jaar is de situatie volgens hem wel "wat beter". "Vorig jaar was het echt heel nijpend, toen is het uiteindelijk met hangen en wurgen goedgekomen."

Westermann zegt dat het al sinds medio 2017 lastiger is om personeel te vinden. Dat werd in de coronapandemie een stuk erger. "Toen zijn er door corona veel mensen vertrokken. Veel personeel is vorig jaar wel weer teruggevonden." Het gaat volgens hem nu dan ook een stuk beter dan vorig jaar. "Vorig jaar leek het onmogelijk en nu is het weer te doen."

Grote onzekerheid

De grote onzekerheid vorig jaar verergerde de situatie. Toen wisten we pas in maart dat de festivals door konden gaan, dus de voorbereidingstijd was een stuk korter, zegt Bollmann. "Het was daarom ook moeilijk om personeel binnen te halen. Vorig jaar rond deze tijd konden we niks toezeggen." Het feit dat de festivals nu zekerheid hebben over hun agenda, scheelt volgens hem dan ook absoluut. "Het is een wereld van verschil."

Ook de situatie wat betreft materialen is verbeterd, zien Bollmann en Westermann. Vorig jaar was er een acuut tekort, zegt de VVEM-zegsman. "De oorlog in Oekraïne was net begonnen." Dat verstoorde de aanvoerlijnen van materialen. "Zo was er vorig jaar even geen hout op een gegeven moment." Daarnaast ging materiaal deels naar asielopvang en GGD-locaties. "Dat is nu ontzettend afgezakt." Bollmann beaamt dat. "Het is niet zo dat de festivals nu dreigen in het geding te komen. Maar het heeft nog wel extra planning nodig."

Hoge inflatie

Een bron van zorg is nu wel de hoge inflatie. "De personeelskosten stijgen, de inkoopprijzen, de kosten van materiaalhuur." Dat gaat volgens Bollmann zeker invloed hebben op de ticketprijzen. "Het is onvermijdelijk. Je ziet het nu al met festivals waarvan tickets in de verkoop zijn. De ticketprijzen stijgen fors. Het moet onderaan de streep natuurlijk wel uit kunnen."

Door: ANP

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.