Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Biologisch geen hype; EkoPlaza toont overstijgende groei 1ste kwartaal

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

VEGHEL - De biologische supermarktketen EkoPlaza groeit bovengemiddeld in omzet, aantal klanten en besteding, zo laten de GfK en EkoPlaza indexcijfers van het eerste kwartaal zien. Dit in tegenstelling tot supermarkten in het algemeen, die te maken hebben met een steeds dunnere omzetgroei door een dalend consumentenvertrouwen.

Waar de groei van supermarkten in het algemeen nagenoeg tot stilstand is gekomen, blijft EkoPlaza een autonome groei tonen. De indexcijfers tonen dat EkoPlaza de eerste drie maanden van het jaar zowel in het aantal klanten als het bestedingsbedrag de landelijke supermarktcijfers oversteeg.

In het eerste kwartaal wist EkoPlaza gemiddeld wekelijks een omzetindexcijfer van 3,6 te bereiken, ruim drie keer zo hoog als de landelijke score van supermarkten van 1,2. Met name in de laatste weken van het eerste kwartaal realiseerde EkoPlaza een enorme groei. Dat was te danken aan de campagne rondom de opening van de 50ste winkel in samenwerking met 24Kitchen om biologisch bereikbaar te maken.

Toppunt
In week 10 was het hoogtepunt, dankzij de start van een landelijke campagne ter ere van de opening van de 50ste supermarkt. In deze week scoorde EkoPlaza een omzet indexcijfer van 15,3 autonome groei, ruim zeven keer zo hoog als het landelijk gemiddelde van 2,1. De effecten van de campagne bleken niet slechts tijdelijk; ook in de weken die volgden bleven alle vestigingen gemiddeld 10 procent meer omzet draaien dan de GfK cijfers.

Nieuwe klanten blijven mede doordat er als onderdeel van de campagne 50 dagen lang, 5 producten per week tegen 50 procent korting te koop zijn. Vooral de nieuwe en vernieuwde vestigingen doen het goed, dankzij het feit dat deze qua inrichting en opzet gericht zijn op de lichtgroene consument. De koers van EkoPlaza heeft zichzelf bewezen.

Hype
Directeur Erik Does stelt dat biologisch eten geen hype is maar een nieuwe manier van leven. Hierbij staat bewust leven en consumeren centraal, niet alleen om persoonlijke redenen, maar ook om maatschappelijke betrokkenheid te tonen. EkoPlaza opende begin maart haar 50ste supermarkt en heeft de ambitie om binnen twee jaar 75 vestigingen te hebben. De laatste tijd zag EkoPlaza dan ook een steeds grotere groep 'lichtgroene' consumenten in haar nieuwe en vernieuwde winkels.

Focus
Hoewel de focus bij EkoPlaza op vers ligt, scoorden vooral de 'droge' kruidenierswaren erg goed de laatste tijd. Dit komt voornamelijk door de sterkere samenwerking met groothandel Udea, waarbij bij het vernieuwen van het assortiment een betere prijs/kwaliteitsverhouding werd gerealiseerd. Ook de segmenten kaas, brood en banket doen deze het ook steeds beter. Deze productgroepen kregen in de nieuwe winkels meer aandacht.

Filosofie
De EkoPlaza-filosofie is samengevat in vijf keuzes: betaalbaar biologisch, bewust lekker eten, persoonlijk en dichtbij, verrassend gevarieerd en een eerlijke samenwerking.

© Nationale Horecagids

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.