Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca roept om perspectief en compensatie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De nieuwe Tweede Kamer moet horecaondernemers perspectief bieden en voor de volle honderd procent compenseren voor geleden schade als gevolg van de coronacrisis. Die oproep herhaalde Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een dag na de verkiezingen.

Volgens Beljaarts is de oproep vanuit de horeca niet anders dan voorheen. Volgens KHN kan de horeca met inachtneming van de coronavoorschriften veilig open. Verder is het zaak dat beter wordt geluisterd naar de noden van de ondernemer. Volgens Beljaarts hebben de maatregelen niet alleen impact op de sector, maar ook op de ondernemers, het personeel en daarmee ook de gezinnen. Overleggen met beleidsmakers liepen vooralsnog niet vlekkeloos, aldus KHN.

De brancheorganisatie spande eerder een kort geding aan tegen de Staat omdat het volledige uitbetaling van de regeling omtrent vaste lasten wil. Daarnaast loopt nog een bodemprocedure. De branche wil onder meer weten waarop maatregelen om het coronavirus in te dammen, zoals de sluiting van de horeca, zijn gebaseerd. Volgens KHN hebben horecaondernemers sinds het begin van de crisis al zeker 5 miljard euro aan eigen geld en middelen in hun restaurants en cafés gestoken om de crisis te overleven. Dit terwijl de crisis niet aan de sector is toe te schrijven.

Rechter

KHN vreest ook nog een reeks rechtszaken van ondernemers die huurkorting of andere regelingen af willen dwingen. Ook hier ligt voor de politiek een rol weggelegd, meent Beljaarts. Hij wijst erop dat een eerdere bodemprocedure die door een café-eigenaar in Den Haag was aangespannen grond biedt voor meer zaken, omdat de horeca-ondernemer in het gelijk werd gesteld. In Nijmegen haalde een zaak van een bistro-houder tegen Heineken over huurverlaging voor de ondernemer niets uit.

Volgens Beljaarts moet het nieuwe kabinet voorkomen dat tientallen ondernemers hun gelijk zullen proberen te krijgen bij de rechter. KHN zegt dat de overheid via de huurwet kan ingrijpen.

Beljaarts hekelt verder de rol van banken in de crisis, die in hun folders en uitingen "de mond vol hebben van maatschappelijk verantwoord ondernemen". De banken hebben volgens de KHN-directeur hun handen aftrokken van de sector. "Nadat de eerste betaalpauze was afgelopen kwamen banken met het magische woord maatwerk. Wij weten inmiddels dat dit in de praktijk betekent dat ze niet thuisgaven en dat ondernemers weer moesten aflossen." Beljaarts herinnert de banken er nog eens aan dat zij in het verleden met overheidssteun overeind zijn gebleven.

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.