Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dorpshuizen, Koninklijke Horeca Nederland en gemeente sluiten een horecaconvenant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Op 27 februari 2014 tekenden vier dorpshuizen uit de gemeente Oldebroek, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noord-Veluwe en de gemeente Oldebroek een horecaconvenant over horecaactiviteiten in dorpshuizen. Het convenant moet bevorderen dat de aard van de te organiseren bijeenkomsten zoveel mogelijk past bij de functies van dorpshuizen en horeca.

In januari 2013 is een nieuwe Drank- en Horecawet ingevoerd. Naar aanleiding van deze nieuwe wet heeft de gemeenteraad afgelopen december het gemeentelijke drank- en horecabeleid gewijzigd en aangescherpt. Voor verenigingen en instellingen is het niet langer toegestaan om paracommerciële activiteiten te organiseren. Paracommerciële activiteiten zijn activiteiten die een semi-commercieel horeca karakter hebben en niet passen bij de doelstelling van een vereniging of stichting. Met het drank- en horecabeleid worden de belangen van horecaondernemers beschermd en wordt ook getracht om drankgebruik, vooral onder jongeren, te beperken.

Uitzondering voor dorpshuizen
Het gemeentebestuur wil hierbij een uitzondering maken voor de dorpshuizen, omdat zij een belangrijke functie vervullen voor de leefbaarheid in de kernen van Oldebroek. Dorpshuizen vormen bij uitstek een plaats voor ontmoeting. Daarom is in de gemeentelijke verordening opgenomen dat ieder dorpshuis per jaar 18 bijeenkomsten van persoonlijke aard, zoals een verjaardag, receptie of partij, mag organiseren. Dit vormt dus een uitzondering op het verbod op paracommerciële activiteiten. De landelijke Drank- en Horecawet maakt daarbij echter geen onderscheid tussen grote en kleine bijeenkomsten van persoonlijke aard. Het gemeentebestuur ziet graag dat vooral de kleine bijeenkomsten in de dorpshuizen worden gehouden. Die passen immers goed bij de functie van een dorpshuis. Grote feesten en partijen horen meer thuis in de reguliere horeca. Het is voor de gemeente echter niet toegestaan om dit onderscheid in een verordening op te nemen. Dit mag wel door onderlinge afspraken tussen betrokken partijen in een convenant.

Opstellen horecaconvenant
In september 2013 heeft het college van B&W de dorpshuizen en de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noord-Veluwe uitgenodigd om te spreken over het opstellen van een convenant. Na een aantal gesprekken zijn de betrokken partijen hier goed uitgekomen. Via het convenant is afgesproken dat dorpshuizen maximaal 22 kleine bijeenkomsten en 5 grote bijeenkomsten per jaar mogen organiseren, waarbij alcohol mag worden geschonken. “Met het convenant willen we bevorderen dat de aard van de bijeenkomsten zoveel mogelijk past bij de functies van dorpshuizen en horeca”, aldus burgemeester Hoogendoorn. Het convenant gaat in op 1 maart 2014 en wordt begin 2015 geëvalueerd door de deelnemende partijen.

Op de foto v.l.n.r.: Mevrouw V. Kleinrensink, burgemeester A. Hoogendoorn en de heer J. Schreurs.

© Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.