Normal_4124

AMSTERDAM (Novum) - Grote branden hebben vorig jaar voor 345 miljoen euro schade aangericht, zo'n veertig miljoen euro minder dan een jaar eerder. Dat blijkt maandag uit een overzicht van het Nederlands Instituut van Register Experts (Nivre), dat sinds 1 januari vorig jaar de grote branden in Nederland registreert.

Alleen branden met een schade boven de miljoen euro worden meegenomen in het overzicht. Vorig jaar woedden er daarvan 91. De brand met veruit de grootste schadepost was die bij Chemie-Pack in Moerdijk in januari vorig jaar. De schade van die brand bedraagt vijftig miljoen euro.

Een andere brand die vorig jaar veel schade veroorzaakte was die bij een snoepfabriek in Harlingen in september. De schade van die brand is zestien miljoen euro. De brand die theater 't Speelhuis in Helmond in december verwoestte, is goed voor een schadepost van vijftien miljoen euro.

Het overzicht van grote branden werd tot 2011 bijgehouden door het Verbond van Verzekeraars. Het totale schadebedrag schommelt de afgelopen jaren tussen de 250 en 450 miljoen euro.