Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Haat-liefdeverhouding Nederland met toerisme - en waarom spreiding niet helpt

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Vorige week werd duidelijk dat er steeds meer verdiend wordt aan het toerisme in Nederland, zo becijferde het CBS. Dat de aanwezigheid van toeristen niet overal tot een hallelujastemming leidt is inmiddels bekend, maar waar op plekken als Amsterdam en de Kinderdijk er alles aan wordt gedaan het aantal bezoekers te temperen, wordt in het grootste gedeelte van Nederland juist volop ingezet op het binnenhalen van (buitenlandse) bezoekers. Veelal onder het mom dat dit een bijdrage levert aan de spreiding van toeristen, maar dit lijkt er alle schijn van te hebben een drogreden te zijn. Dit meldt de NOS. 
Gisteren kreeg het onderwerp toerisme nog koninklijke aandacht in Amsterdam. Tijdens een bliksembezoek aan de hoofdstad hield prins Harry nog een pleidooi voor duurzaam toerisme, en presenteerde hij het nieuwe platform Travalyst, dat de ambitie heeft “to change the impact of travel, for good.” Steden als Amsterdam, Venetië en Barcelona worden overspoeld door toeristen, zo stelde de prins vast, en dat wordt komende jaren niet minder.
 

Minder promotie in het buitenland

 
Ook Nederland als geheel ziet het aantal toeristen dat ons land bezoekt in hoog tempo toenemen. In 2018 kwamen 19 miljoen bezoekers naar ons land, in 2030 zullen dat er 29 miljoen zijn. Dat vooruitzicht bracht het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) er in mei al toe een rem te zetten op de promotie van Nederland in het buitenland, en zich meer toe te gaan leggen op het reguleren van toeristenstromen. Het toverwoord daarbij blijft spreiding.
 

Toerisme is status

 
Net als eerder in een interview met de Nationale Recreatiegids zegt toerismedeskundige Stephen Hodes ook tegen de NOS nu weer: het spreiden van toerisme is een schijnoplossing. Wat vaak vergeten wordt is dat mensen reizen voor status, zo zei hij in het interview al: “Als jij een Amerikaan bent, dan kun je niet thuiskomen met het verhaal: 'Wauw, wij hebben toch zo'n fantastische vakantie in Breda gehad'; daar is niemand van onder de indruk.” Ook tegenover de NOS benadrukt hij dit nog eens: “Spreiding gaat nooit lukken. Maar een heel klein groepje mondiale toeristen wijkt af van de gebaande paden. Het gros van de bezoekers dat naar Amsterdam komt, blijft minder dan twee dagen in Nederland.”
 

Toerismetaart

 
Toch blijft de NBTC inzetten op spreiding, met het idee daarmee plaatsen als Amsterdam, de Zaanse Schans, Giethoorn, Kinderdijk en sinds kort ook Haarlem te ontlasten. Gesteund door de visie van de NBTC, en gestimuleerd door de wens óók een deel  van de toerismetaart te willen bemachtigen, blijft het gros van de regio’s en steden in Nederland hard zijn best doen om op de radar van de toerist te verschijnen. Zo werd er in maart zelfs een Drentse ambassade voor toerisme geopend in China, presenteren de Hanzesteden zich in het buitenland collectief als aantrekkelijke bestemming en lokt Schokland succesvol mensen naar het werelderfgoed in de Noordoostpolder met evenementen en een verbouwd museum. 
 

Gerommel in de marge

 
Het zijn allemaal initiatieven die lokaal het verschil kunnen maken, stelt ook Hodes, maar het blijft, landelijk gezien, gerommel in de marge: “In Zwolle of Kampen kan het de economie helpen, maar het zal nooit de problemen in Amsterdam oplossen.” Wat wel helpt? Ook Hodes heeft daar niet zomaar het antwoord op. In het interview met de Nationale Recreatiegids vertelde hij dat hij twee jaar geleden al eens dat hij twee journalisten de opdracht had gegeven op zoek te gaan naar inspirerende voorbeelden waar de aanpak van overtoerisme had gewerkt: “Zij constateerden na twee maanden: die zijn er niet.”
 
Door: Nationale Horecagids
18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.