Normal_5243

BRUSSEL (Novum) - De Europese Commissie vermoedt dat vier garnalenhandelaren verboden prijsafspraken hebben gemaakt in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De commissie heeft de vier garnalenhandelaren in kennis gesteld van de verdenking, maar maakte de namen van de bedrijven vrijdag niet bekend. In maart 2009 voerden Brusselse ambtenaren al inspecties uit bij verschillende garnalenbedrijven.

Het onderzoek naar de kartelvorming is nog gaande. Als de garnalenhandelaren schuldig worden bevonden, kunnen ze een maximale boete van tien procent van hun jaaromzet krijgen.

In 2009 deden de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de commissie al onderzoek naar kartelvorming in de Nederlandse garnalensector. Daar werd toen echter geen bewijs voor gevonden.

De twee grootste Nederlandse garnalenhandelaars zijn Klaas Puul uit Volendam en Heiploeg uit het Groningse Zoutkamp. Beide bedrijven hebben nog geen bericht ontvangen uit Brussel, blijkt bij navraag.

Het Volendamse Klaas Puul verwacht echter dat het wel tot de vier bedrijven behoort die Brussel op de korrel heeft, zegt advocaat Martijn van de Hel van de garnalenhandelaar. "We hebben de verwachting dat er nog wel een brief uit Brussel binnenkomt, maar zien de zaak met vertrouwen tegemoet", aldus de raadsman. "Klaas Puul is in 2002 veroordeeld voor illegale prijsafspraken, maar heeft met dat verleden gebroken."

De andere Nederlandse garnalenhandelaar Heiploeg heeft ook nog geen bericht van de commissie gehad. Een woordvoerder sluit echter niet uit dat dit alsnog gebeurt, omdat Heiploeg al eerder onderwerp is geweest van onderzoek door Brusselse ambtenaren.