Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tweede editie van leertraject tot assistent-kok van start

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Tweede editie van leertraject tot assistent-kok van start
Afgelopen maart was de eerste editie van het leertraject tot assistent-kok een groot succes. Daarom start nu opnieuw een groep deelnemers met het leerwerktraject. Het is een initiatief van Restaurant HIT Eten en Drinken, de BAR-organisatie, de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Nissewaard en Stroomopwaarts MVS. Het doel van het leertraject is om mensen uit de bijstand of met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame manier te plaatsen in betaald werk. Dit meldt Hoeksch Nieuws.

Tijdens het volgen van het traject behouden de deelnemers hun uitkering. Op deze manier kunnen zij zich volledig richten op het leerwerktraject. De eerste editie zorgde voor 10 contracten. Ook reageerden zowel de deelnemers als horecagelegenheden enthousiast.

Twintig nieuwe deelnemers

Het leertraject is een anderhalf maand durende opleiding. De twintig nieuwe deelnemers zullen het traject volgen bij de kookstudio Pollies in Oude-Tonge. Daar leren ze onder meer de basis van koken, verschillende technieken om te snijden, het opmaken van borden en de werkwijze van de keuken. “We richten ons natuurlijk op het bereiden van de maaltijden, maar besteden ook veel aandacht aan de hygiëneregels en communicatie in de keuken”, zegt Diaa Saadeh, één van de docenten en kok bij HIT Eten en Drinken, tegen Hoeksch Nieuws. “Ook nemen we studenten mee naar groothandels. Dan zien ze ook waar het eten vandaan komt en waar ze op moeten letten”.

Mogelijkheid tot vaste dienstverband

De basisvaardigheden die zij tijdens de opleiding hebben geleerd mogen de deelnemers twee maanden lang tijdens een stage toepassen. Dit kan bij verschillende restaurants in de regio. Begeleiding en ontwikkeling blijven ook tijdens deze periode een belangrijk onderwerp. Zo hebben de deelnemers een wekelijkse afspraak met HIT en de eigenaar van het leerbedrijf. “We zoeken voor iedere deelnemer een passende stage”, zegt Almar Nederveen, eigenaar van HIT Eten en Drinken en docent bij de opleiding. Hij vervolgt: “Er is veel vraag naar personeel in de horeca, maar dan moet er wel een klik zijn tussen werknemer en werkgever. Ook tijdens de stage houden we contact en begeleiden we de deelnemers”.

Wanneer de studenten goed hun werk hebben gedaan en laten zien gemotiveerd te zijn, kunnen zij kans maken op een arbeidsovereenkomst van een half jaar. Deze kan leiden tot een vast contract. “De kans op een vast contract is erg groot. Dat blijkt ook uit de resultaten van vorig jaar. Laatst kreeg ik nog een telefoontje van een oud-deelnemer die loonsverhoging en een verlenging van zijn contract heeft gekregen. Dan is meteen mijn hele dag weer goed”, vertelt Arjan van den Ouden, mede-eigenaar van HIT Eten en Drinken

Nieuwe oplossing voor personeelstekorten

Alle inwoners van de gemeenten uit de regio Rijnmond kunnen deelnemen aan het opleidingstraject. Door dit soort gezamenlijke leertrajecten op te starten kunnen meerdere kandidaten geholpen worden met het vinden van een betaalde baan. Daarnaast biedt het een nieuwe oplossing voor het personeelstekort in de horecasector.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.