Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Looneis, met automatische compensatie, van 12 procent 'is gigantisch stom'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Looneis, met automatische compensatie, van 12 procent 'is gigantisch stom'
De looneis van vakbond FNV, die een automatische prijscompensatie in de lonen wil zien, is "gigantisch stom". Dat vindt Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland, in een reactie op de voorstellen van de bond. Een automatische compensatie zou nu neerkomen op een loonsverhoging met 12 procent.

Vonhof uitte zijn zorgen maandagavond bij tv-programma Nieuwsuur. Eerder op de dag deed hij ook al zijn beklag op Radio 1 bij WNL Haagse Lobby.

Duidelijke scheiding soorten inflatie

Volgens De MKB-voorman moet er een duidelijke scheiding komen tussen energie-inflatie en gewone inflatie. Bij de hogere energierekening zouden maatregelen van de overheid soelaas moeten bieden. De gewone inflatie zouden werkgevers wel kunnen compenseren. "Alles bij elkaar optellen is gigantische stom", aldus Vonhof.

Opsomming gestegen kosten

Hij somt op dat ondernemers al met gestegen kosten te maken hebben. Naast loondruk gaat het dan ook om huren, grondstoffen, belastingen en andere kosten die oplopen. Vaak kunnen bedrijven de prijzen niet verhogen vanwege contractuele afspraken. Ook is de situatie per sector en per bedrijf verschillend. Daarom is maatwerk nodig.

Negatieve uitlating vakbondeis

Eerder liet ook VNO-NCW zich al negatief uit over de vakbondseis. Daarbij werd gewezen naar de langjarige pijn die in de jaren 70 werd gevoeld toen een automatische prijscompensatie een forse loon-prijsspiraal op gang bracht. Hogere lonen werden doorberekend in de prijzen waardoor alles nog duurder werd wat weer tot hogere looneisen leidde. Ook de concurrentiepositie van Nederland stond toen onder druk.

Oplossingen huidige problematiek

Vonhof zat eerder op maandag met het kabinet en de vakbonden om tafel om over oplossingen voor de huidige problemen te praten. Hij verwacht dat er nog wel iets voor ondernemers in het vat zit.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.