Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dertig procent horecamedewerkers heeft te maken met loonsverhoging

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Dertig procent horecamedewerkers heeft te maken met loonsverhoging
De bedrijfstakken die de lonen het hardst moeten verhogen zijn degene waar meer dan de helft van de werknemers op dit moment op of net boven het wettelijk minimumloon zitten.

Uit een analyse van de data, afkomstig van 1,2 miljoen werknemers waarvoor de Van Spaendonck Groep voor 125.000 MKB-ondernemingen de salarissen verzorgt, blijkt dat dit binnen de detailhandel onder andere geldt voor de drogisterijen en de boekhandels. Ondernemers kunnen hierdoor in de problemen komen, zeker de kleinere bedrijven. Het is afhankelijk van het aantal mensen dat net op of boven dat wettelijk minimumloon zit.

Horecabedrijf

Van Spaendonck heeft dit bekeken voor een gemiddeld horecabedrijf bij 15 mensen en constateert dat zo’n 30 procent van werknemers te maken heeft met die verhoging van het wettelijk minimumloon. Rekening houdend met de gemiddelde parttime factor is de inschatting dat het voor een werkgever zo’n 600 euro op maandbasis aan extra loonkosten met zich mee brengt, naast alle andere kostenstijgingen waar zij mee te maken hebben zoals de hogere energierekening.

1 januari 2023

Het is zeer aannemelijk dat de verhoging van de lonen voor de mensen die op dit moment op nul tot tien procent wettelijk minimumloon zitten doorwerkt in de lonen die daarboven zitten. Dat werknemers vanaf 1 januari 2023 constateren dat hun collega’s die tot nu toe daaronder zaten op hun loonniveau zitten. terwijl ze nog steeds hetzelfde werk doen. Dat betekent dat deze maatregel een effect heeft op het totale loonfunctiegebouw en dat de verhoging ook door zal werken in de lonen daarboven.

Verwachting

Werkgevers zullen de gestegen loonkosten een-op-een doorberekenen aan hun afnemers is de verwachting. Werknemers die er van de overheid iets meer bij krijgen om hun energierekening te betalen, worden dus ook geconfronteerd met deze kostenstijging.

Door: ANP Expert Support

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.