Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Personeelstekort nog altijd schrijnend, maar horeca kan uurloon niet verhogen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Personeelstekort nog altijd schrijnend, maar horeca kan uurloon niet verhogen
Sinds het vierde kwartaal van afgelopen jaar zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Er wordt gesproken van een record wat betreft personeelstekort. De problemen lijken zo groot te zijn op de arbeidsmarkt dat zelfs de regering nadenkt over hoe zij kan bijdragen aan een mogelijke oplossing. Dit meldt ESB.

Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar zijn er meer openstaande vacatures dan mensen die werk zoeken. Met name in de horeca is het tekort schrijnend. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de branche de hoogste vacaturegraad. Dit is echter geen nieuw fenomeen, want cafés en restaurants stoeien al jaren met het vinden van voldoende personeel. In 2019 luidde de sector zelfs de noodklok, omdat het tekort nog nooit zo groot geweest zou zijn.

Hogere lonen verwacht

Er wordt verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor hogere lonen die ervoor zouden kunnen zorgen dat vraag en aanbod naar elkaar toegebracht worden. Dit is nog niet terug te zien in de cijfers.

In 2010 bedroeg het uurloon nog 12,46 euro, maar in 2021 was dit 14,42 euro. Dit betekent dat het uurloon jaarlijks met slechts 1,2 procent is gestegen. De economie-brede loonstijging in die periode was 1,6 procent, waardoor er gezegd kan worden dat werken in de horecabranche minder aantrekkelijk is geworden dan werken in de rest van de economie.

Verklaring

Een mogelijke verklaring van het personeelstekort is dat de horeca zich het niet kan veroorloven om het loon te laten stijgen. De winstmarge van de branche was in 2010 namelijk 11,3 procent en in 2019 13,3 procent. Er is dus geen sprake van een grote stijging.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.