Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stijging omzet horeca veertig procent, maar ondernemers maken zich nog druk

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Stijging omzet horeca veertig procent, maar ondernemers maken zich nog druk
Het herstel van de horecasector is duidelijk zichtbaar. Hiermee lijken de coronauitdagingen naar de achterkant geschoven. Toch komt er iedere dag een stukje meer onzekerheid bij over de nabije toekomst. Waar maken horecaondernemers zich druk over? Dit meldt Hospitality Management.

Ondernemers maken zich zorgen om de inflatie, want de vraag is of het nog meer blijft stijgen. Daarnaast hebben zij ook te maken met een groot personeelstekort. Wat betekent dit voor de ondernemers?

Stijging digitale transacties

De Rabobank ziet een sterke stijging van het aantal digitale transacties: pin én online. In alle gevallen is de omzet sinds februari dit jaar gestegen vergeleken met drie jaar geleden. Of het nu gaat om uit eten gaan, op vakantie gaan of dagrecreatie.

Inhaalbestedingen

Buitenshuis eten en drinken wordt veel gedaan, waardoor de bestedingen op dit gebied nog steeds blijven stijgen. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 is het aantal transacties in de horeca bijna veertig procent hoger. Dit heeft te maken met ‘inhaalbestedingen’. Burgers konden immers een lange tijd niet naar de horeca en gaan daarom nu vaker heen of besteden meer.

Uitdagingen enorm

Hoewel een groei van veertig procent meer dan positief is, betekent het niet dat de horecaondernemers zonder zorgen zitten. De uitdagingen zijn nog altijd enorm voor de sector. Door de oorlog in Oekraïne en de inflatie schieten de prijzen van voedsel omhoog. Daarnaast stijgt ook de energierekening. Deze stijgingen moeten doorberekend worden naar de klant, die ook al te maken heeft met beide trends en hierdoor vaak minder te besteden heeft.

Koopkrachtdaling

Daarnaast wordt er door de Rabobank een koopkrachtdaling verwacht aankomend half jaar. De verwachting is dat dit ook impact zal hebben op de sector, waardoor het herstel uiteindelijk weer wordt vertraagd. Dit betekent mogelijk dat sommige ondernemingen nog niet volledig zullen herstellen van de coronapandemie.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.