Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ventilatie voldoet in met name de horeca niet aan de gestelde eisen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Veel gebouwen in Nederland voldoen niet aan de ventilatie-eisen die het Bouwbesluit stelt. Techniek Nederland vindt daarom dat de ventilatievoorzieningen van met name horeca-gebouwen, concertzalen en nachtclubs zo snel mogelijk moeten worden gecontroleerd. De installatiekoepel reageert daarmee op het RIVM-rapport dat gisteren is verschenen. Uit het rapport blijkt dat goede ventilatie het aantal coronabesmettingen flink kan beperken. Dit meldt Techniek Nederland.

Zeker 20 procent van de ventilatiesystemen in Nederlandse gebouwen functioneert niet naar behoren. Dat is de voorzichtige inschatting van Techniek Nederland op basis van een inventarisatie onder gespecialiseerde leden. In scholen is de situatie ronduit alarmerend. Onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laat zien dat een kwart van de schoolgebouwen (zo’n 1.100 in totaal) nog niet voldoet aan de ventilatie-eisen.

Ventilatiesysteem controleren 

Remco van der Linden, directeur Techniek en Markt bij Techniek Nederland: "Ventilatie kan ons helpen om weer op een veilige manier van gebouwen gebruik te maken. Als nachtclubs en concertzalen voldoen aan de ventilatie-eisen in het Bouwbesluit, valt het aantal besmettingen volgens het RIVM maar liefst 70 procent lager uit."Van der Linden adviseert eigenaren en beheerders van gebouwen om zo snel mogelijk het ventilatiesysteem te laten controleren. Waar nodig kunnen zij dan direct verbeteringen laten aanbrengen. Van der Linden: "Het risico op besmettingen is in de winter groter, omdat het bij koud weer minder voor de hand ligt om ramen of deuren open te zetten." Het luchten van een ruimte is volgens Van der Linden altijd goed, maar is geen vervanging van goede ventilatie.

Verandering omstandigheden

In veel gevallen voldoen gebouwen niet aan de ventilatie-eisen doordat de omstandigheden veranderd zijn. Gebouwen kunnen bijvoorbeeld in de loop van de tijd een andere functie krijgen of een andere bezettingsgraad. Ook een verbouwing kan voor een nieuwe situatie zorgen. Volgens Techniek Nederland zijn controle en aanpassing van het ventilatiesysteem te vaak een sluitpost bij het gebouwbeheer.

Door: Nationale Horecagids
Beeld: Techniek Nederland

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.