Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Food pallets: hygiënisch transport binnen de voedselindustrie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Binnen de voedselindustrie is hygiëne één van de belangrijkste zaken. Hygiëne voorkomt de verspreiding van parasieten en voedselinfecties. Een voedselinfectie ontstaat wanneer een persoon voedselproducten eet of drinkt die geïnfecteerd zijn met bacteriën of virussen. Wat volgt, is een ontsteking van de maag en darmen. Vooral vleesproducten hebben extra aandacht nodig wanneer het aankomt op de bewerking ervan, aangezien rauwe vlees- of visproducten de grootste redenen zijn voor voedselinfecties.
Ook het hygiënisch vervoer van voedselproducten is belangrijk. Tijdens het transporteren hebben voedingsmiddelen de grootste kans om in contact te komen met bacteriën, virussen en parasieten. Binnen de transport van bedrijven die veel met voedsel werken, worden vaak kunststof food pallets en hygiënische pallets gebruikt. Deze pallets zijn speciaal ontwikkeld voor voedselcontact.  
 

Food approved pallets

Recent is er een food pallet ontworpen die duurzaam is en tóch hygiënisch genoeg is voor voedsel vervoer: de Circular Hygiëne Pallet H-2.0. Deze food pallets zijn gemaakt uit een speciaal materiaal dat een combinatie is van diverse verpakkingen van producten die direct in contact komen met voedsel, zoals bekers en trays. Door het gebruik van deze materialen, hebben de pallets een goedkeuring om direct in contact te mogen komen met voedsel. 
 
De food approved pallets hebben een aantal voordelen. Allereerst zijn de Circular Hygiëne Pallets H-2.0 zeer licht, en met een gewicht van 12,5 kg maakt dit de pallets ongeveer 30% lichter dan standaard pallets. Daarnaast bestaat het materiaal uit hoogwaardige polypropeen materialen die oorspronkelijk geproduceerd zijn voor eenmalige verpakkingen in de voedselindustrie maar nu een tweede leven krijgen.
 
De pallets hebben een levensduur van wel tien jaar en zijn daarnaast op een zeer duurzame manier geproduceerd. Ze kunnen hergebruikt worden en behouden de veiligheid en hygiëne die nodig is om voedsel te vervoeren. Kortom, de H-2. 0 pallets geven bedrijven de kans om de huidige mate van duurzaamheid binnen de maatschappij één stap voor te zijn. 
 

De H1 food pallets

Een andere optie, naast de H-2. 0 pallets, zijn de H1 food pallets. Deze pallets zijn speciaal bedoeld voor heavy duty werk en is geproduceerd uit HDPE, oftewel hogedichtheidpolyetheen, grondstoffen. Voor een lange tijd waren de H1 pallets de norm binnen de Europese levensmiddelenindustrie en werden deze pallets voor vele transport reizen ingezet. Ook deze pallets zijn food approved en mogen dus in direct contact komen met voedingsmiddelen.  
 
Zowel de H-2. 0 als de H1 pallets zijn online te vinden bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in pallets en transport waaronder Palletcentrale, de ontwerper van de H-2. 0 pallets.
08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.