Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boek 'Verdwenen horeca in Utrecht' vertelt over 'foute kroeg voor NSB'ers'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Boek 'Verdwenen horeca in Utrecht' vertelt over 'foute kroeg voor NSB'ers'
Het boek ‘Verdwenen horeca in Utrecht’ wordt binnenkort uitgebracht. Het is nu al mogelijk om het te bestellen. De eerste bestellingen zijn al binnen. Dit meldt DUIC.

Samen met DUIC werd er een crowdfundingsactie gestart. Hiermee was het mogelijk om alvast een exemplaar te bestellen en de productie van het boek te ondersteunen. Met 120 donateurs was het mogelijk om 25 procent van het te behalen bedrag bij elkaar te sprokkelen.

Melksalons en cabarets

Arjan den Boer en Ton van den Berg, de schrijvers van het boek, hebben in het verleden veel geschreven over horecazaken die de afgelopen eeuw te vinden waren in de Domstad. Op de crowdfundingspagina is het volgende te lezen:

“Vertrouwde cafés verdwenen, geliefde snackbars sloten en ambitieuze restaurants gingen ten onder. De gebouwen staan er vaak nog, maar hebben een andere functie gekregen. Nieuwe ‘horecaconcepten’ namen de plaats in van melksalons, koffiehuizen, cabarets, bistro’s en steengrillrestaurants."

Foute kroeg voor NSB’ers

In het boek hebben Den Boer en Van den Berg de stukken gebundeld en aangevuld met afbeeldingen. Denk hierbij aan menukaarten en reclames. In totaal hebben de schrijvers vijftig zaken besproken. Op de crowdfundingspagina staat hierover het volgende:

“Aan bod komen Chinese restaurants, tearooms voor deftige dames, bars met bijzondere namen, cafés waar schrijvers en kunstenaars kwamen, dancings en discotheken, ijssalons, een vegetarisch hotel, een poffertjeskraam en zelfs een ‘foute kroeg’ voor NSB’ers.”

Doneren

Afgelopen woensdagmiddag ging de crowdfundingspagina online. Het streven is om 17.500 euro op te halen. Het minimale bedrag dat er gedoneerd moet worden, is tien euro. Daarvoor krijg je als donateur een set ansichtkaarten ‘Verdwenen horeca in Utrecht’. Vanaf dertig euro krijgt de donateur een gesigneerd exemplaar van het boek.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.