McPlant wint Veggietest van consumentenprogramma Kassa

McDonald’s heeft hoge ogen gegooid bij consumentenprogramma Kassa met hun vegetarische kipburger en de McPlant-burger. Het programma van BNN-VARA testte zowel de vegetarische kip- en rundburgers van McDonald’s, Burger King, KFC, Febo en Smullers, meldt Frituurwereld.

Om de plantaardige varianten van de kip- en rundburgers te testen, ging Freddy Tratlehner (bekend als rapper Vjeze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig) met een Kassa-busje bij de restaurants langs. Omdat hij een aantal kookboeken heeft gepubliceerd was Tratlehner een geschikte tester, maar was niet de enige. Een groot aantal studenten en docenten van de koksopleiding van ROC Amsterdam gaf ook hun oordeel. Binnen deze groep waren een aantal deelnemers die de opleiding tot plant-based chef volgen.

Grote verschillen

De panelleden waren het eens over één ding: de verschillen tussen de vegetarische hamburgers zijn opvallend groot. Het oordeel van Freddy en Kassa was dan ook: “Het is niet allemaal genieten. Zo vallen de vegetarische kipburgers over het algemeen tegen.” Daarnaast merken zij ook een verschil in garnering en de versheid van de smaak. De ene burger proeft vers en heeft interessante garnering, terwijl de andere burger ‘een rubberachtige verbrande indruk’ geeft. Daarom is het algemene oordeel van Freddy dat de smaak van de vegaburgers over het algemeen tegenvalt.

McPlant winnaar

Afgezien van de grote verschillen in smaak, was er één burger die duidelijk als beste uit de test kwam: de McPlant-burger van McDonald’s. Die kreeg het rapportcijfer 8. Naast de McPlant werd ook de Veggie McChicken gewaardeerd door de jury. Afgezien van deze twee burgers presteerden de andere burgers erg mager. In het rapport krijgt een enkele burger een voldoende van Kassa.

Door: Nationale Horecagids