Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Experts: Kamer, maak duidelijker wanneer De Jonge 2G mag inzetten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet duidelijker maken wanneer de minister van Volksgezondheid mag besluiten dat evenementen, kroegen en restaurants een 2G-bewijs mogen vragen. Dat zeggen hoogleraar staatsrecht Wim Voermans en Peter-Jan Loof, ondervoorzitter bij het College voor de Rechten van de Mens. Met zo'n bewijs mogen alleen genezen of gevaccineerde mensen naar binnen. Ook wanneer het 3G - waarbij ook negatief geteste mensen toegang krijgen- breder mag worden ingezet, moet beter worden afgebakend.

In de wetsvoorstellen die hierover naar de Kamer zijn gestuurd, staat dat nog niet expliciet genoeg, zeggen Voermans en Loof in een gesprek met de Tweede Kamer. Een van de wetten legt vast dat zorgminister Hugo de Jonge of zijn opvolger via een zogenoemde ministeriële regeling het vragen van 2G in bepaalde sectoren kan regelen. De andere voorstellen regelen dat via zo'n zelfde regeling een coronapas (een 3G-bewijs) kan worden gevraagd op de werkvloer en in het hoger onderwijs.

Dat moet zorgvuldig gebeuren, zegt Voermans. Volgens hem moet de Kamer zorgen dat er duidelijke scenario's worden omschreven in welke specifieke situaties 2G kan worden ingezet en 3G kan worden uitgebreid. Hij vreest dat de wet een "mandje met instrumenten" wordt, "waarvan je kan kijken wanneer het wordt gebruikt". "Dan geeft u als wetgever wel heel veel ruimte weg aan de minister", drukt hij de Kamer op het hart.

Duivels dilemma

Voermans zegt dat 2G sowieso "een veel verdergaande beperking is dan de 3G-maatregel, die al een rigoureuze beperking is." Hij noemt het "misschien wel het grootste, moeilijkste duivelse dilemma" waar de Kamer ooit voor heeft gestaan. Nut en noodzaak van de wet moeten in elk geval goed worden uitgelegd, zegt de hoogleraar, anders kan het zijn dat de wet uiteindelijk voor het mensenrechtenhof sneuvelt.

Volgens Loof is het ook "van belang dat er nu al meer duidelijkheid komt over het type situatie waarin overgegaan zou kunnen worden tot dit soort verstrekkende maatregelen". Daar moeten de Kamer en het kabinet als wetgevers voor zorgen, maar simpel is dat niet. "Een soort vast lijstje van voorwaarden is er niet", zegt Loof.

Hij maakt zich ook zorgen over de ruimte die aan ondernemers wordt gegeven. "Zijn zij er wel toe in staat om die afweging te maken" of ze voor 2G kiezen of niet, vraagt hij zich af. Een horeca-ondernemer kiest misschien sneller voor de "makkelijke weg", omdat 1,5 meter afstand houden betekent dat er minder mensen binnen kunnen zitten. "Dan is de overstap naar 2G wel makkelijk gemaakt."

Het College voor de Rechten van de Mens was erg kritisch op het eerste concept van het 2G-wetsvoorstel. Sindsdien heeft De Jonge de wettekst op belangrijke punten verbeterd, vindt Loof. Daarom slaat hij inmiddels een "mildere toon" aan.

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.