Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rembrandt - Auerbach: Ruwe Werkelijkheid

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
12 december 2013 t/m 16 maart 2014Sinds enige jaren schenkt het Rijksmuseum aandacht aan kunstenaars die hun inspiratie vonden in de collectie van het Rijksmuseum. Vanaf 12 december wordt werk van Frank Auerbach gepresenteerd.

Vanaf 12 december wordt werk van Frank Auerbach gepresenteerd. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Britse schilders sinds de Tweede Wereldoorlog en behoort tot de generatie van Francis Bacon en Lucian Freud. In het begin van de jaren 60 raakte Auerbach gefascineerd door de wijze waarop Rembrandt de werkelijkheid onomwonden wist te schilderen en daarmee tot de rauwe kern van zijn onderwerpen doordrong. Auerbach doet hetzelfde op geheel eigen wijze in de zes schilderijen uit deze periode die het Rijksmuseum nu presenteert. Op de Eregalerij gaan zij voor het eerst de dialoog aan met wereldberoemde late werken van Rembrandt.

“Rembrandt is a miraculous draftsman of life in motion […] and one of the first painters who really moved me. He never stopped being important to me.”
Frank Auerbach (BBC Radio 4, 4 October 2013)
.

Met een ijzeren discipline werkte Auerbach iedere week op gezette tijden en vaak jaren achtereen aan zijn schilderijen. In een nauwgezette zoektocht naar de kern van het onderwerp werkt hij keer op keer verder op het resultaat van de vorige sessie. Hierdoor ontstonden werken met een haast sculpturale structuur van verf die doet denken aan de het late werk van Rembrandt. Voor Auerbach is dit echter geen doel op zich. Het impasto is voor hem slechts een bijproduct van de zoektocht naar de rauwe werkelijkheid.

Auerbach: Good paintings do attack fact from an unfamilliar point of view. They’re bound to look genuine and in someway rawly and actively repellent, disturbing and itchy and not right. ‘A Conversation with Frank Auerbach’, Frank Auerbach, exh. cat, Hayward Gallery, London 1978, p. 16

Frank Auerbach
Frank Auerbach (Berlijn, 1931) werd aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog door zijn ouders naar Engeland gestuurd. Sinds 1947 woont hij in Londen waar hij bekend staat als een obsessief werkende kunstenaar. In de keuzes van zijn onderwerpen beperkte hij zich tot zijn directe omgeving: portetten van slechts een paar bekenden, of de landschappen vlak bij zijn atelier in Camden. Hij geeft zelden interviews.

De tentoonstelling Ruwe Werkelijkheid is georganiseerd in samenwerking met Ordovas, Londen, waar deze in een andere samenstelling, van 4 oktober tot 1 december te zien is. De schilderijen van Frank Auerbach in deze tentoonstelling zijn afkomstig uit verschillende musea en particuliere verzamelingen.

In 2015 wordt in de Tate Modern in Londen een groot overzicht getoond van de kunstenaar.

De tentoonstelling Ruwe Werkelijkheid is onderdeel van de serie van het Rijksmuseum over de invloed van Hollandse Meesters op kunstenaars van later datum. Eerdere tentoonstellingen waren John Constable versus Jacob van Ruisdael (2007), Jan Steen & Miro (2010 ), Rembrandt & Degas (2011).

© Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.