Normal_5137

DEN HAAG (Novum) - Voetbalfans die komende maand naar het EK-voetbal gaan in Polen en Oekraïne negeren massaal de oproep om zich te laten inenten tegen mazelen. Landelijk huisartsennetwerk Reisprik heeft slechts twintig van de vijftienhonderd speciaal ingekochte vaccins aan EK-gangers verkocht, meldt een woordvoerder. In Oekraïne heerst een mazelenepidemie.

Het vaccin moet twee weken van tevoren worden genomen om tegen de ziekte te beschermen. Oranje speelt zijn eerste EK-wedstrijd over negen dagen tegen Denemarken in het Oekraïense Charkov. De fans lijken zich vooralsnog dus geen zorgen te maken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft al meerdere keren gewaarschuwd voor de ziekte, die doofheid en hersenschade tot gevolg kan hebben. Wie niet gevaccineerd is en geen mazelen heeft doorgemaakt, loopt kans de ziekte bij een bezoek aan het toernooi alsnog op te lopen.

Sinds 1976 krijgen alle kinderen in Nederland een vaccinatie aangeboden in de zogenoemde BMR-prik (bof, mazelen, rodehond). Voor de invoering van die prik kreeg bijna iedereen op jonge leeftijd mazelen, waarmee een levenslange natuurlijke bescherming wordt opgebouwd.