Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Sector verwacht goed haringjaar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (ANP) - Nog een week en de Hollandse nieuwe ligt weer bij de visboer. Over de kwaliteit van de haring zijn de signalen positief en wat het vangstquotum betreft heeft de vissector nu al een goed haringjaar.

Voor het eerst sinds 2005 mag er weer meer haring uit zee worden gehaald en als het aan de vissers ligt, stijgen de vangsten de komende jaren alleen maar verder.

Na jaren van dalende quota mogen de vissers van Brussel dit jaar 200 miljoen kilo haring vangen, ruim 20 procent meer dan in 2010, toen een dieptepunt werd bereikt.

De sector wil stukje bij beetje terug naar het niveau van voor 2005, toen er nog 535 miljoen kilo haring uit zee werd gevist.

''Er zwemt meer vis in de wateren dan wetenschappers aanvankelijk dachten'', zei Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

Noorwegen
De vangst van haring vindt vooral plaats in Noorwegen en Denemarken; 15 procent van de vangst (30 miljoen kilo) wordt als Hollandse nieuwe verkocht, dat zijn 200 miljoen stuks.

De rest van de haring gaat naar de conservenindustrie of wordt onverwerkt geëxporteerd.

Duurzame manier
De haring komt dan wel uit Scandinavië, de vissen worden in opdracht van Nederlandse haringbedrijven gevangen.

Zij zijn vanaf medio mei tot eind juni in touw om de maatjes binnen te halen en doen dat op een duurzame manier; dinsdag werd bekend dat de haringsector opnieuw gecertificeerd is door het instituut MSC.

Haringseizoen
Op 7 juni begint het haringseizoen traditiegetrouw met de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag.

De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn hooggespannen. Na een goed voorjaar met veel zon heeft zich veel plankton opgebouwd in de wateren waar de haring gedijt, zei de voormalige directeur van het Visbureau Luc Ouwehand.

Goed haringjaar
Veel plankton betekent veel voedsel, dus vettere haringen. ''Net als goede wijnjaren heb je ook goede haringjaren. Zo'n drie keer in de tien jaar springt de kwaliteit er echt uit.''

Twee jaar geleden was zo'n haringjaar, vorig jaar was de haring 'gemiddeld goed', vindt Ouwehand. Met de vele zonuren boven de Noordzee houdt hij het voor goed mogelijk dat dit jaar een goed haringjaar wordt.

Maatjesharingen
Van de 200 miljoen geproduceerde maatjesharingen eten de Nederlanders er 85 miljoen. Daarvan wordt 60 procent aan de kar of in de winkel gehapt.

Bijna een op de drie Nederlanders koopt weleens een harinkje en volgens recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK worden dat er alleen maar meer.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.