Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Monitor horeca eerste kwartaal 2011

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 13 min
location_on [xx]km

De omzet van de horeca, inclusief verblijfsrecreatie en cateringbedrijven, nam in het eerste kwartaal van 2011 opnieuw toe in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, zo meldt het CBS.

De stemming onder de ondernemers is iets minder positief. Het oordeel over het economische klimaat is weliswaar nog steeds positief, maar iets minder dan een kwartaal eerder. Voor het tweede kwartaal is het beeld gunstig. Ondernemers verwachten een omzetstijging, hogere prijzen en een uitbreiding van het personeelsbestand.

Nog steeds omzetgroei horeca
De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2011 4,5 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De cafetaria’s boekten de grootste omzetgroei. De omzet was bijna 8 procent hoger dan een jaar eerder. In tegenstelling tot de overige horecabranches realiseerde de verblijfsrecreatie een omzetdaling. De omzet was ruim 3 procent lager dan een jaar eerder.

Vooral grote bedrijven realiseren omzetgroei
In het eerste kwartaal van 2011 behaalden drie kwart van de bedrijven met meer dan 100 werkzame personen in de traditionele horeca een omzetgroei. Bij middelgrote bedrijven lag dat aandeel iets lager. Bij bedrijven met minder dan 10 werkzame personen bedroeg het aandeel met omzetgroei iets meer dan de helft.
Aantal vacatures horeca neemt toe

In het eerste kwartaal van 2011 ontstonden 14 duizend nieuwe vacatures. Dit zijn er duizend meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Het aantal vervulde vacatures kwam uit op 12 duizend. Aan het eind van het eerste kwartaal bedroeg het aantal openstaande vacatures 9 100. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2010 steeg het aantal openstaande vacatures met bijna een kwart. Het aantal vacatures ligt nog wel lager dan in de jaren 2007-2008.

Oordeel economisch klimaat minder positief

Uit de conjunctuurtest van april 2011 blijkt dat het oordeel van de ondernemers in de horeca over het economische klimaat iets minder positief is dan in januari van dit jaar. Per saldo was in april 8 procent van hen van mening dat het economische klimaat gunstig is; tegen 13 procent drie maanden eerder. In de periode tussen het vierde kwartaal van 2008 en medio 2010 oordeelde de ondernemers nagenoeg onafgebroken negatief over het economische klimaat. Daarna herstelde het oordeel sterk tot aan november 2010. Sindsdien zwakt het optimisme echter af.

Meer omzet, hogere prijzen en meer personeel

Voor het tweede kwartaal van 2011 zijn de ondernemers zeer optimistisch over de omzetverwachting. Per saldo verwacht ruim de helft van de ondernemers een hogere omzet te realiseren. In de komende drie maanden voorziet per saldo één op de drie ondernemers een stijging van de prijzen. Over de werkgelegenheid zijn de horecaondernemers ook gunstig gestemd. Per saldo verwacht ruim een kwart van hen in de komende periode een uitbreiding van het personeelsbestand.

Prijzen 2,4 procent gestegen
De prijzen in de traditionele horeca stegen in het eerste kwartaal met 2,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. De stijging was iets groter dan in de voorgaande kwartalen. Bij cafés stegen de prijzen het meest. Het omzetvolume in de traditionele horeca steeg in het eerste kwartaal met 3,7 procent. In vergelijking met het voorgaande kwartaal verdubbelde de volumegroei. De omzet van de traditionele horeca steeg met ruim 6 procent.

Omzet hotels hoger
De omzet van de hotels was in het eerste kwartaal van 2011 bijna 7 procent hoger dan een jaar eerder. Hiermee nam de omzet voor het derde achtereenvolgende kwartaal toe in vergelijking met het kwartaal ervoor. De omzetgroei was wel minder hoog dan in het voorgaande kwartaal, toen de omzet nog met bijna 9,5 procent steeg.

Ook omzet restaurants groeit
In het eerste kwartaal van 2011 was ook de omzet van restaurants hoger dan een jaar eerder. De omzet steeg met bijna 6 procent. Dit kwam vooral doordat het volume groeide, namelijk met 3,5 procent. Voor restaurants is dit de eerste volumegroei in meer dan drie jaar tijd. De prijzen waren 2,2 procent hoger.

Grootste omzetgroei cafetaria’s
Alle branches in de horeca haalden in het eerste kwartaal van 2011 meer omzet dan een jaar eerder. De cafetaria’s boekten de grootste omzetgroei. Hun omzet was bijna 8 procent hoger dan een jaar eerder. Deze groei is vooral toe te schrijven aan een hoger volume. Het volume was 5 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2010. De prijzen waren 2,5 procent hoger dan een jaar eerder.

Omzet cafés stijgt
Net als de andere horecabranches behaalden ook de cafés in het eerste kwartaal van 2011 een omzetgroei. De omzet was bijna 5 procent hoger dan jaar eerder. De maand maart was beduidend beter dan januari en februari. Het mooie weer heeft hier wellicht aan bijgedragen. De prijzen stegen met 3,1 procent en het volume steeg met bijna 2 procent. Dit was minder hoog dan in de andere horecabranches.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.