Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vier nieuwe loten aan de stam van Fryslan Culinair

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km

Fryslân Culinair, het samenwerkingsverband van Friese toprestaurants, is uitgebreid met vier nieuwe zaken. Het betreft Het Armhuis op Vlieland, Nobel op Ameland, De Hinde in Hindeloopen en De Oranjetuin (Tjaarda) in Oranjewoud.

Met de toetreding van deze gerenommeerde restaurants komt het aantal aangesloten zaken op dertien. De nieuwe leden werden dinsdag 12 april gepresenteerd in Herberg De Waard van Ternaard, dat recent de restaurantweek won.

De nieuwe leden voldoen aan de kwaliteitscriteria in gastvrijheid, keuken en entourage. Het zijn topbedrijven die met recht vaandeldragers van het collectief mogen worden genoemd. Kortgeleden hebben de betreffende ondernemers flinke investeringen gepleegd in de verdere upgrading van hun zaken.

Wat opvalt aan dit nieuwe, kleurrijke culinaire palet is de verscheidenheid. De restaurants hebben een heel eigen identiteit en stijl. Overal is de sfeer anders. Elk Fryslân Culinair-restaurant biedt een nieuwe beleving in gastronomie. De gemene deler is kwaliteit in keuken en bediening.

Met de uitbreiding heeft Fryslân Culinair een stevige basis voor de toekomst gelegd. Door een groter collectief kan er meer promotie worden gemaakt. Vaste evenementen op de kalender zijn het jaarlijks proeffestijn op een locatie en de verkiezing van het beste Friese product. In het tweemaandelijks blad Fries Journaal heeft Fryslân Culinair een eigen katern.

Volgend jaar zal Fryslân Culinair nogmaals worden versterkt met vier restaurants. Het totaal komt dan op zeventien en dat aantal is als limiet gesteld. In dat geval is een optimale geografische spreiding bereikt waardoor men in alle Friese regio’s bij een restaurant van Fryslân Culinair terecht kan.
Meer schwung met gedreven viertal

Grote animator om Fryslân Culinair nieuw leven in te blazen is Reitse Spanninga. Nieuw bloed was volgens hem nodig: ,,Met negen zaken was onze basis te smal. Bovendien heb je dan onvoldoende dichtheid in de geografische spreiding.”
Reitse: ,,We willen doorgroeien naar zeventien leden. Dan sta je nog sterker en ligt er een hecht fundament. Zeventien moet het maximum zijn. Door een groter collectief kunnen we meer promotie maken.”

De toetreders geven nieuw elan. Clara Spannenburg van Het Armhuis op Vlieland was al eens meest markante horecaondernemer: ,,Ik bedenk elke dag een plagerige, geestige spreuk ter verwelkoming van de gasten.”
Een andere eilander, Barend Nobel, maakt ook furore. Zijn hotel heeft een van de mooiste gelagkamers en dat gaat samen met topgastronomie: ,,Ik heb daartoe zelfs een Franse chef in dienst genomen, Philippe Straub. Samen met diens stiefzoon Niels Bouden vormen we een geweldig team.”

De Hinde aan de havenkom in Hindeloopen is een restaurant met een bijzondere café-uitstraling. Gastvrouw Bea Ligthart: ,,Mijn Harmen is een geweldige kok, maar hij is niet de enige meester wiens oog het paard vet moet maken. Joop Braakhekke komt hier elk weekend over de vloer. Een plezieriger en ook kritischer gast is er niet.”
Tjitte de Wolff van De Oranjetuin Tjaarda in Oranjewoud is blij met het lidmaatschap: ,,Wij willen onze keuken op de kaart zetten. De eerste slag was het aantrekken van Thom Gabie van Baars als chef en de tweede is de aansluiting bij Fryslân Culinair.”

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.