Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kamer wil strengere handhaving rookverbod

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (ANP) - Dat ondanks het rookverbod in het merendeel van de cafés en disco's (51 procent) weer wordt gerookt, baart de Tweede Kamer zorgen.

De Kamer wil dan ook dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meer werk maakt van de handhaving.

De geest is nu uit de fles en moet er weer in terug, vindt Lea Bouwmeester (PvdA). In tegenstelling tot VVD, PVV en CDA staat de PvdA niet achter het voornemen van Schippers om het rookverbod te versoepelen.

Van Schippers mogen in eenmanszaken (tot 70 vierkante meter) de asbakken weer op tafel.

''Sinds bekend is gemaakt dat in kleine kroegjes mag worden gerookt, wordt er ook elders weer gerookt. De norm moet zijn: de hele horeca rookvrij en handhaven'', vindt Bouwmeester. Want: ''Het idee is dat mensen terechtkunnen in de buurtkroeg waar gerookt kan worden, maar tegelijk beperk je wel een andere groep mensen die niets fout heeft gedaan.''

Voldoende controleurs
Schippers moet zorgen dat er voldoende mensen zijn die controleren of het rookverbod wordt nageleefd, menen voor- en tegenstanders. De PvdA wil eigenlijk elke twee maanden een rapportage. ''Na drie boetes kan een kroeg worden gesloten. Waarom is dat nu nog niet gebeurd?'', vraagt Bouwmeester zich af.

Sabine Uitslag (CDA) wil weten waarom er nog geen zaak voor de rechter is gekomen. Ze vindt dat een kleine versoepeling van het rookverbod niet mag betekenen dat het verbod overal ''aan de laars wordt gelapt''. Maar daar begint het volgens Uitslag wel op te lijken. Justitie zou automatisch een procedure moeten beginnen tegen een bedrijf dat twee keer is beboet, vindt ze.

Kiezen
De VVD vindt ook dat er werk moet worden gemaakt van de handhaving, maar verder juicht de partij de in het regeerakkoord vastgelegde aanpassing van het rookverbod alleen maar toe. ''Er moet een bordje boven de deur als er gerookt mag worden. Mensen kunnen weer kiezen'', aldus Anne Mulder.

Voor het voor woensdag geplande debat over het rookverbod in de horeca kregen Kamerleden dinsdag twee petities aangeboden, een van KWF Kankerbestrijding en een van antirookclub Clean Air Now (CAN). CAN verzamelde sinds oktober ruim 45.000 steunbetuigingen tegen de versoepeling van het rookverbod in de horeca en opende een kliklijn waar mensen kunnen melden in welke horeca de asbak weer op tafel staat.
20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.